RegisterenInloggen

Besparen op het kerstdiner? Zo pakt u dat aan

December is al duur genoeg. Besparen op het kerstdiner kan dus zeker geen kwaad. Maar hoe doet u dat dan precies? Culinair journalist Emina Zorlak is al jaren receptontwikkelaar en geeft tips.

Verwerk ingrediënten door meerdere gerechten

Een gemakkelijke tip om te besparen op uw kerstdiner: maak gerechten die dezelfde ingrediënten bevatten. Zo heeft u minder tot geen restjes en dus ook minder voedselverspilling. ”Daarnaast is het goedkoper, want u gebruikt een product creatiever. Bijvoorbeeld een halve knolselderij door de soep als voorgerecht en de andere helft in plakken roosteren en dan serveren als soort steak bij het hoofdgerecht”, vertelt Zorlak.

Gebruik seizoensproducten

Ook een simpele tip: baseer uw kerstdiner op seizoensproducten. ”Groenten en fruit van dit seizoen zijn goedkoper, duurzamer en bevatten precies dat wat moeder natuur ons geeft om gezonder de winter door te komen.”

Markten en andere supermarkten

Door zorgvuldig te bedenken waar en hoe laat u boodschappen doet, kunt u veel geld besparen. Zo kunnen producten bij alternatieve supermarkten een stuk goedkoper zijn.  ”En op veel plekken hebben markten na een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld vanaf 15.00 uur, ontzettende aanbiedingen. Bijvoorbeeld een krat vol mango’s of pompoenen voor maar 3 euro”, zegt Emina.

Vegetarisch diner

Door een keer vlees en vis over te slaan met kerst, kunt u een stuk goedkoper uit zijn. Bovendien is een plantaardig diner veel duurzamer. ”En als u de juiste recepten heeft, geeft het pas echt een wauw-effect!” Wilt u toch iets dierlijks verwerken? ”Ansjovis uit blik is een enorme smaakmaker en heel goedkoop. En met sardientjes, zalm en tonijn uit blik kunt u heerlijke voorgerechtjes maken. Let wel op dat u vis met een keurmerk koopt, want dit is beter voor het milieu.”

Iedereen maakt een gang

Nog een simpele manier om een hoop geld en moeite te besparen: laat iedereen die komt een gerecht maken. Verdeel dit bijvoorbeeld onder de gangen: iemand doet het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en weer een ander maakt het toetje. Op deze manier kan ook iedereen zijn eigen specialiteiten maken.

Op tijd boodschappen doen

Door op tijd boodschappen te doen, voorkomt u dat veel producten op het laatste moment uitverkocht zijn. Dit kan voorkomen dat u duurdere alternatieven moet kopen.

Wat is goedkoper: zelf maken of kant-en-klaar?

”Bedenk van tevoren goed waarmee u daadwerkelijk goedkoper uit bent”, zegt Emina. ”Het kan goedkoper uitpakken als u bijvoorbeeld het toetje kant-en-klaar koopt of onderdelen daarvan. Zo hoeft u niet boter, eieren, bloem, slagroom, chocolade en nootjes apart te kopen, maar kunt u kant-en-klare producten of half-fabrikaten gebruiken om een eindproduct maken. Koop bijvoorbeeld koekjes en verwerk die in een taartbodem, in plaats van zelf de koekjes te bakken.”

Diepvries

”Producten uit de diepvries zijn goedkoop en heel veelzijdig. Denk bijvoorbeeld aan doperwten voor een frisse soep of frambozen voor een saus bij het dessert”.

Inspiratie nodig voor een betaalbaar kerstdiner?

Om u alvast een beetje werk uit handen te nemen, heeft de receptontwikkelaar een feestelijk en betaalbaar dessert bedacht: dessertglaasjes met witte chocolade en frambozen. Dit kost u zo’n 1,50 euro per persoon, als u dit voor 4 personen maakt. U heeft dan nodig: 

  • 250 gram frambozen uit de diepvries
  • 100 gram witte chocolade
  • 125 ml slagroom
  • 8 kandijkoeken (+ 1 voor de garnering)

Zo maakt u het: Laat de frambozen ontdooien en verwarm de slagroom in een pannetje. Hak de chocolade en doe de stukjes in een hittebestendige kom. Schenk hierover de warme slagroom en laat dit even staan. Roer vervolgens met een garde door tot alle chocolade is gesmolten. Laat dit daarna helemaal afkoelen in de koelkast.

Pureer vervolgens de frambozen met een staafmixer. Doe de kandijkoeken in een diepvrieszak en sla er een paar keer met een pan op tot er hele fijne kruimels ontstaan.

Klop met de handmixer de afgekoelde witte chocolade op. Verdeel de verkruimelde koeken over de 4 glaasjes en schep de witte chocolade hier bovenop. Verdeel daarover de frambozensaus en garneer tot slot met wat grove stukjes kandijkoek. Et voilà, uw dessert is klaar. U rest niets meer dan uw gasten te vertellen dat ze bij elke lepel tot de bodem moeten scheppen. Zo krijgen ze bij elke hap wat van de koek, chocolade en de saus.

Extra inspiratie voor een geheel diner

Bent u benieuwd naar nog meer feestelijke recepten van Zorlak? Dan kunt u op de website van MAX Vandaag een betaalbaar 3-gangen kerstdiner van haar bekijken. Ook kunt u hier meer lezen over Emina en al haar artikelen voor MAX teruglezen.

Tips voor een goedkoop en toch luxe kerstdiner

(Bron: Emina Zorlak, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord