Registeren Inloggen

Bewaar blikjes: vanaf 1 april 2023 zijn ze geld waard

Vanaf 1 april 2023 kunt u naast flesjes ook blikjes inleveren tegen statiegeld. Op die manier wordt zwerfaval tegengegaan en de gezondheid van dieren behouden. Maar wat levert het eigenlijk precies op? En waar kunt u ze inleveren?

Waarom is statiegeld op blikjes van belang?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met de invoering. Volgens een woordvoerder van de VNG is hier de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat. Volgens Milieu Centraal kwamen er in Nederland in 2021 naar schatting 150 miljoen blikjes in het milieu terecht. Dankzij het invoeren van statiegeld zou dit met maar liefst 70 tot 90 procent moeten reduceren.

Volgens de woordvoerder is zwerfafval ergernis nummer 1 van bewoners. Daarnaast is het opruimen van zwerfafval erg kostbaar voor gemeenten. De VNG zegt dat statiegeld een “bewezen prikkel” is om zwerfafval tegen te gaan. “En het gaat uiteraard niet alleen om het tegengaan van zwerfafval maar ook om hergebruik van het blik.” Daarnaast is het ook nog van levensbelang voor dieren. Zo sterven jaarlijks gemiddeld alleen al 4000 koeien omdat zij stukjes blik binnenkrijgen.

Hoeveel statiegeld levert een blikje inleveren op?

Vanaf 1 april 2023 krijgt u voor kleine flesjes en blikjes 0,15 euro statiegeld en op grote flessen 0,25 euro. Let wel op: alleen onbeschadigde blikjes waar geen deuken in zitten kunt u inleveren tegen statiegeld.

Waar kunt u blikjes inleveren?

U kunt blikjes inleveren in supermarkten en bemande benzinestations, net zoals u dat doet met plastic flesjes en grote flessen waar u statiegeld voor krijgt. Maar ook kunt u deze inleveren bij 12 innamepunten op de stations van de Nationale Spoorwegen (NS) in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. U krijgt dan via Tikkie het statiegeld gestort op uw rekening. Ook kunt u ervoor kiezen om het geld te doneren aan de Plastic Soup Foundation die strijdt tegen plasticvervuiling van het milieu.

Statiegeld moet hoger en niet alleen op plastic flessen en blikjes

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) en zwerfafvalexpert Dirk Groot zijn ook blij met de invoering. Maar zij vinden wel dat op alle drankverpakkingen statiegeld zou moeten zitten, en dus niet alleen op blikjes en plastic flessen. Een woordvoerder van RNB zegt dat er geen uitzonderingen zouden moeten zijn. “Dan is het duidelijk voor de consument en kunnen producenten er niet omheen”, zegt hij. Sommige producenten zijn na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes namelijk overgestapt naar kartonnen drinkpakken, stelt Groot.

Ook vindt de milieuorganisatie 15 cent te weinig. RNB vreest dat het dan ook niet genoeg is om mensen blikjes te laten inleveren. Volgens de woordvoerder zal dit eerder worden gedaan als het 20 of 25 cent oplevert per verpakking. Ook Groot ziet het liefst dat het bedrag wordt verhoogd.

Minder zwerfafval: Coca-Cola maakt dop aan flesje vast

(Bron: RNB, VNG, Milieu Centraal, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    ik zou wel graag willen weten op welke blikken nu wel en geen statiegeld zitten.
    zit er bijvoorbeeld ook statiegeld op groenteblikken en soepblikken?

    […] begonnen op 1 juli 2021, waarbij consumenten 15 cent statiegeld krijgen voor flesjes tot 1 liter. Het statiegeld op blikjes is ingevoerd op 1 april 2023 tegen hetzelfde […]