Registeren Inloggen

De digitale euro is in aantocht. Wat betekent dat voor de consument?

Als het aan de Europese Commissie ligt, komt er een digitale versie van de euro. Het voorstel ligt er nu. Deze cryptomunt, door de Europese Centrale Bank (ECB) uitgegeven, moet de grip op het betalingsverkeer versterken. Er zijn voor- en tegenstanders van het project. Maar wat is het? En wat heeft u eraan?

Wat is de digitale euro?

Bij het horen van de term digitale euro, trappen een hoop mensen al meteen op de rem. Ze vrezen voor de afschaffing van contant geld. Maar muntgeld en bankbiljetten blijven voorlopig gewoon bestaan. Dat is belangrijk voor ouderen en kwetsbare groepen. De digitale euro is juist bedoeld als alternatief naast dat contante geld. Het gaat om betalingen voor kleinere dingen, zoals uw brood bij de bakker, een visje op de markt of een kop koffie in het café om de hoek.

U zult zeggen: “Maar we betalen sowieso toch al digitaal?” Dat klopt. Maar wat voegt de digitale euro dan nog toe? Op dit moment gaan alle digitale betalingen via commerciële banken. Maar die kunnen omvallen. En dan moet de Staat ze weer overeind houden. Dat kost steeds heel veel geld.

De digitale euro moet een garantie inhouden voor een stabiel verlopend betalingsverkeer. Daarom wordt de munt ook uitgegeven door de ECB en haar filialen, waaronder De Nederlandsche Bank (DNB). Kortom: dezelfde instanties, die ook sinds jaar en dag de munten en bankbiljetten uitgeven, waarmee u al zo lang betaalt. Ook als er een grote internetstoring of cyberaanval is, kunt u ermee betalen. Deze munt werkt altijd, óók offline. Zo blijft het betaalverkeer veilig en altijd toegankelijk.

Moet u een bankrekening openen voor de digitale euro?

Het mooie aan de digitale euro is dat u er niet een speciale rekening voor hoeft te openen bij de Centrale Bank van het land. Maar dat kan wel. In de plannen wordt het een aparte portemonnee in de reguliere bankapps, die de consumenten al gebruiken. Maar er is ook al gedacht aan mensen die geen bankrekening hebben of dat zelfs niet willen. Ook hoeft u geen smartphone te hebben.

Dat maakt het een even inclusief betaalmiddel als contant geld, want die munt is er voor iedereen. Voor degenen zonder smartphone komt er een soort betaalkaart die te koop zal zijn bij postkantoren. Maximaal zal het tegoed aan digitale euro’s 3.000 euro per persoon zijn. Er zal geen rente over dat saldo komen.

Hoe zit het met de privacy?

Voorstanders zien voordelen in een inperking van de macht van de commerciële banken. Maar tegenstanders zijn er ook. Die vrezen voor onze privacy, omdat digitale betalingen altijd traceerbaar zouden zijn. Ze willen namelijk niet dat de overheid kan zien waaraan ze hun geld uitgeven. Vaak wijzen ze dan naar een land als China, waar de digitale munt al is ingevoerd en waar de overheid de burgers nauwlettend in de gaten houdt.

Maar zo gaat de digitale euro niet worden, garandeert de ECB. Dat is een kwestie van programmeren. Maar omdat de digitale euro voor de kleine betalingen is bedoeld, is het ook niet direct van landsbelang om deze betalingen te kunnen achterhalen. Dat ligt natuurlijk anders bij geldstromen waarin miljoenen omgaan, zoals in de georganiseerde misdaad. Die blijven zichtbaar.

Wanneer komt de digitale euro?

De discussie in het Europees Parlement loopt nog. Er komen eerst nog Europese verkiezingen in 2024. De verwachting is dat deze cryptomunt er op zijn vroegst pas zal zijn in 2027.

Is het vergelijkbaar met creditcards en de bitcoin?

De digitale euro zal de macht van creditcards van Amerikaanse bedrijven in het Europese betalingsverkeer indammen. Zulke kaarten brengen vaak hoge kosten met zich mee. Dat zal de digitale euro juist niet gaan doen. Verder zal het een geduchte concurrent worden van allerlei cryptomunten zoals de bitcoin. Toch wordt die niet als de gevaarlijkste beschouwd door de ECB.

Welke dan wel? Facebook wil al jaren zijn eigen cryptomunt Diem introduceren. Dan zou er in 1 keer een bank van het formaat van de ECB bij komen. Daarom komt de ECB nu met de digitale euro als een veilig alternatief. In 2021 heeft Meldpunt al aandacht besteed aan de digitale euro. Lees dit artikel waarin expert Teunis Brosens, hoofdeconoom digitale zaken en regulering bij ING, uitleg geeft.

Er komt een digitale euro aan, maar wat is dat?

(Bron: DNB, ECB, EU, NRC. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Even voor alle duidelijkheid: Uw verhaaltje slaat werkelijk nergens op. Dit is wat de overheid u wil doen geloven. Zo wie zo bestaat de digitale euro helemaal straks niet, maar zijn het vouchers. Geen geld dus. Sparen kan ook niet en cash zal razend snel verdwijnen, jammer voor de oudjes, waarna de CBDC groen licht zal krijgen. Al uw inkomsten en uitgaven zullen worden gemonitord via een block chain systeem. De rest laat zich raden, de overheid gaat straks bepalen waaraan en wanneer u uw vouchers mag uitgeven. Uw spaarrekening bestaat ook niet meer en van de overheid zult u een vooraf bepaald aantal vouchers krijgen om van te leven. Einde vrijheid en privacy. Ga eens op onderzoek, je kunt alles vinden op internet. En Meldpunt stop met desinformatie en plaats geen foute berichten op.

    Dit valt me tegen van Max. Zich voor het karretje van de linkse politiek laten spannen en er een geruststellend verkooppraatje van te maken zonder de echte risico’s te benoemen.