Registeren Inloggen

De thuisbatterij slaat uw eigen groene stroom op

Overtollige zonne-energie van uw zonnepanelen kunt u nog terugleveren aan het net. Zelfopgewekte en verbruikte energie mag u nu nog tegen elkaar wegstrepen. Maar vanaf 2025 gaat de overheid deze salderingsregeling geleidelijk aan afbouwen. Dan komt de ‘redelijke vergoeding’ ervoor in de plaats. Die is er nu al voor wat u meer produceert op jaarbasis maar niet verbruikt. De thuisbatterij die uw eigen groene stroom opslaat kan dan een interessant alternatief zijn.

Overbelast stroomnet

Het energienet is overbelast. Niet altijd kan het uw overschot aan zelfopgewekte stroom verwerken. De hele teruglevering staat dan tijdelijk stil. Dan kan het handig zijn om zelf die groene stroom op te slaan in een thuisbatterij. Slimme software zorgt ervoor dat bezitters van zonnepanelen dan meer eigen zonnestroom gebruiken. Mensen met een ‘dynamisch’ energiecontract kunnen zelfs geld verdienen met hun thuisbatterij. Dat is een contract voor stroom tegen de inkoopprijs per uur.

De meter op 0 houden

Is deze thuisbatterij toekomstmuziek? Of bestaat die al? In Azië en Amerika maken ze dat ding al jaren. Maar er is nu ook een Nederlandse ontwikkelaar Charged, die de Sessy-batterij op de markt brengt voor de consument. “Zo’n batterij moet op de juiste momenten gaan laden en ontladen,” zegt directeur en medeoprichter Roeland Nagel. “Het is niet zo dat de consument in de zomer voor de winter energie opslaat, maar wel overdag voor de avond en nacht. De bedoeling is om zo veel mogelijk dagen per jaar uw meter op 0 te houden.”

Serieus alternatief

De thuisbatterij is te klein voor de zomer en te groot voor de winter. In de zomer schijnt de zon namelijk een stuk langer dan in de winter. Dus is de opslag van zonne-energie dan ook veel hoger. In het voorjaar en herfst is de energieproductie redelijk. Dat maakt dat gemiddeld zo’n 6-9 maanden per jaar de thuisbatterij een serieus alternatief is. Niet alleen voor energie uit gascentrales. Maar ook voor de redelijke vergoeding in de toekomst. Zeker in een hete zomer als die van 2022.

Opslagprijzen per kWh

“Wat zijn de opslagprijzen per kW?” vragen lezers ons. Dan weten de mensen ook waar het over gaat financieel gezien. Eerst maakt Nagel even een opmerking over eenheden, die vaak door elkaar worden gehaald: “kW (kilowatt) gaat over vermogen, kWh (kilowattuur) gaat over capaciteit bij een batterij.” Dan gaat hij in op de kwestie zelf: “In de markt zijn kWh-prijzen voor dit type batterij tussen de 500 en 1.200 euro per kWh. De Sessy zit op 650,- euro per kWh. De prijs hangt een beetje af van hoeveel extra’s er bij zo’n batterij zitten. Een kale batterij is goedkoper dan een batterij met extra elektronica, zoals een omvormer (zoals bij de Sessy).”

Tegengas

Ingenieur Thijs ten Brinck is expert in duurzame energietechnologie. Hij adviseert de bouw over duurzaamheid. Hij plaatst een paar aantekeningen bij de thuisbatterij: “Voor duurzaamheid levert het weinig op. Het kost veel energie om accu’s te maken. Er komt veel CO2-uitstoot bij vrij. Daarbij slaat een batterij energie alleen op als je overschotten hebt, maar dat komt maar weinig voor. En als het dan toch gebeurt, dan zijn die overschotten vaak te groot om te kunnen opslaan in die thuisbatterij. Financieel word je er niet zoveel wijzer van, op het belastingvoordeel na.”

Acht vragen over de hoge energieprijzen. Consumentenbond geeft antwoord

Geef een reactie

Reacties (3)

  Kost wel ‘een paar centen’:
  De batterij;
  3 kWh €3.500 – €4.000
  8 kWh €5.000 – €8.000
  14 kWh €10.000
  Omvormer:
  Een omvormer is onmisbaar als je de thuisbatterij gaat combineren met zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom.
  Om de thuisbatterij te laten werken heb je een hybride omvormer nodig, welke gemiddeld €1.500 tot €2.000 kost.
  Installeren:
  Gemiddeld betaal je tussen de €500 en de €1.000 voor de installatie, waarbij de werkzaamheden bestaan uit dimensionering, installatie en het afstellen van de thuisbatterij.
  Terugverdientijd:
  Hierbij moet je rekening houden dat de terugverdientijd van een standaard thuisbatterij gemiddeld 16 jaar bedraagt.
  Premies:
  In bepaalde gemeenten kan je in aanmerking komen voor een premie voor thuisbatterijen als je aan bepaalde voorwaarden* voldoet.
  Het gaat om een premie van €250 per kilowattuur waarbij een maximum geldt van €3.200.
  *= een digitale meter, de thuisbatterij moet milieuvriendelijk zijn en zijn aangesloten op het net, installatie door een erkend vakman.
  Hou er verder rekening dat de premie maximaal 35% van de initiële investering kan bedragen.
  Verlaagd btw tarief:
  Als je een thuisbatterij gaat aanschaffen voor een woning die 10 jaar of ouder is, betaal je slechts 6% btw over de aankoop en de installatie.
  In een nieuwe woning betaal je de volledige 21% btw.

  De meeste thuisbatterijen gaan standaard 12 tot 15 jaar mee.

  Naast de genoemde hoge kostprijs zie ik 2 grote problemen met deze thuisaccu’s. Wat doen we met deze accu’s als ze “op” zijn? Dumpen bij de auto accu’s in Afrika of India? Want uiteindelijk moet je er iets mee. Het verhaaltje “tegen die tijd is er een oplossing voor” is het probleem bij volgende generaties dumpen en dat doen we al te veel. Daarnaast vliegen ze nogal eens in brand net als elektrische auto’s. Ze zijn dan niet te blussen. Ook als een huis om andere redenen in brand raakt (blikseminslag, vuurwerk, roeptumaar) heb je een vet probleem, de brandweer is kansloos. En dus…. wat denkt u dat de brandverzekering hier van gaat vinden?

  Ik ben het wel met ten Brinck eens dat dit systeem geen soelaas bied voor het opslaan van stroom.
  De kapaciteit is veel te klein.
  Er wordt wel naarstig gezocht voor mogelijkheden tot opslag.
  Dit zal in het groot zijn en niet in de particuliere situatie.
  De Accu’s zijn voor ‘Jan met de pet nog veel te duur.
  In die zin wordt je er inderdaad niet wijzer van