Registeren Inloggen

Zo kunt u energie besparen met uw douchebeurt

Douchen kan een enorm energieslurpende bezigheid zijn. Een beetje letten op uw douchegedrag kan met de huidige energieprijzen daarom geen kwaad. Ook zijn er nieuwe technieken die het goedkoper maken. Wij zetten een aantal tips om te bezuinigen op een rij.

Hoe vaak doucht u per week?

Besparing hangt deels samen met hoe vaak u per week doucht, hoelang per keer en het waterverbruik tijdens een douchebeurt. Met een aantal simpele aanpassingen kunt u al een boel besparen. Een dagje douchen overslaan is bijvoorbeeld helemaal niet erg en wassen met een washandje kan ook heel goed. Vroeger gingen volwassenen 1 keer per week naar een badhuis, terwijl de kinderen op zaterdagavond in een wasteiltje gingen. En dan met de natte haartjes netjes gekamd nog 1 uurtje opbleven voor een spelletje.

Douche korter en minder

Vóór de huidige energiecrisis deinsde niemand ervoor terug om gemiddeld 9 minuten per dag te douchen. Dat is luxe, maar sommige mensen vinden dit nou eenmaal fijn. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Het Nibud heeft berekend dat dit gemiddeld 1,09 euro kost bij het gebruik van een gasboiler en 1,19 euro bij een elektrische boiler.

Wie douchen weet terug te brengen tot 5 minuten per dag, of zelfs nog minder, bespaart zowel op water- als energieverbruik. Want waterverbruik = energieverbruik. Als een gezin van bijvoorbeeld 4 personen op deze wijze bespaart, scheelt dat een flinke hap uit de energierekening. Een simpele manier om hierop te letten, is door middel van een timer. Of u kiest bijvoorbeeld een liedje dat precies 5 minuten duurt.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Uw waterverbruik hangt ook af van het soort douchekop dat u gebruikt. Met de ouderwetse regendouche verbruikt u al snel 15 liter water per minuut. Een douchebeurt van 5 minuten komt dan neer op 45 liter water. Met een waterbesparende douchekop verbruikt u gemiddeld 6 a 7 liter water per minuut en maximaal 35 liter bij een even lange douchbeurt. Dat kan u dus een hoop geld en energie besparen. Wat u juist het meest kost, is een bad nemen. Dit kost gemiddeld 120 liter water per keer.

Met bepaalde sensors die u aan uw douchekop bevestigt, kunt u zelf uw waterverbruik bijhouden. Soms zitten er al sensors in de douchekop. Deze meten het exacte aantal liters dat u per minuut gebruikt. En dat kunt u dankzij bluetooth weer aflezen op een app op uw smartphone.

Douche niet warm, maar koud

Nog een optie om energie te besparen tijdens het douchen: is koud douchen. En dit is niet alleen financieel gezond, maar ook lichamelijk. Het heeft namelijk een vergelijkbaar effect met de nieuwjaarsduik in zee of de plons in open water die velen tegenwoordig doen. Uw hersenen gaan beter functioneren en uw lichaam knapt er van op. Het is dus goed voor lichaam en geest, zoals Jim Jansen, schrijver van Zwemmersgeluk en neuroloog Erik Scherder al eerder in Meldpunt vertelden. Maar verwacht niet direct resultaat, want dit vraagt een beetje training. Pas na een tijdje zult u de effecten van dagelijks koud douchen ondervinden, ook in de winter.

Installeer een thermostaatkraan en boiler op eco-stand

Onnodig energie verbruiken is natuurlijk zonde. Dankzij een thermostatische mengkraan hoeft u minder lang te wachten op warm water, omdat dit sneller op de gewenste temperatuur is. Ook de boiler van de comfortstand halen en op eco-stand zetten bespaart u energie. In het eerste geval staat uw ketel namelijk voortdurend stand-by voor als u warm water nodig heeft. Als u dan de kraan opendraait heeft u meteen warm water. Maar voortdurend een voorraad water warmhouden kost uiteraard gas. Met de eco-stand ligt dat anders: de ketel warmt het water pas op zodra u de warme kraan opent.

Warmtewisselaar en zonneboiler

Tot slot: overweegt u om uw badkamer te gaan verbouwen? Denk dan eens aan een douche-wtw (warmteterugwinning). Want die hergebruikt de warmte van het wegstromende water. Zo kan die het koude water alvast opwarmen. In de zomer kan een zonneboiler uitkomst bieden. Die zorgt namelijk voor 50 procent besparing.

Is zwemmen in ijskoud open water gezond?

(Bron: Archief, Milieu Centraal, VRT, NU.nl, Independer, VT Wonen, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Nog een paar tips om het douchen goedkoper te maken:
    1. Doktersadvies: u hoeft niet dagelijks zeep te gebruiken, dat is helemaal niet goed voor uw huid. Een keer per week is voldoende. Zonder zeep bent u een stuk vlugger klaar.
    2. En als u dan toch zeep of shampoo gebruikt: zet de kraan uit tijdens het inzepen.
    3. Als u gewend bent om daarna de wanden van de douche af te sproeien, doe dat met koud water.

    Het zal allemaal wel goed bedoeld zijn… jullie adviezen. Maar ik vind het zo langzamerhand zó betuttelend en kleinerend worden.
    De man en vrouw die niet meer weten hoe ze met hun, al jaren lang, veel te lage inkomen deze hele situatie rond moeten breien, die hoef je écht niet dit soort tips aan de hand te doen.
    En geloof mij nou maar, mevrouw Kaag of meneer Jetten staan écht niet, en Max en Willy ook niet, met een teiltje met koud water en een washandje met een stukje zeep zich morgenochtend bij 12 graden celcius te wassen, zoals mijn overbuurman met reuma dat wél moet doen. En al héél wat langer dan de afgelopen maanden. Want vorig jaar, toen er nog geen sprake was van oorlog in Oekraïne, steeg de energierekening al formidabel! Maar het lijkt erop alsof iedereen dat vergeten is…