Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Belasting betalen over tweedehands spullen

Elles de Bruin schrijft regelmatig een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week schrijft Elles over het verkopen en kopen van tweedehands spullen. Want moet hier nou wel of geen belasting over betaald worden bij de Belastingdienst?

Kleding kopen en verkopen via Vinted

Mijn kinderen kopen tegenwoordig vaak kleding via Vinted, een platform waar je tweedehands kleding kan verkopen en kopen. In het begin was ik sceptisch, werkt dit wel? Zijn de verkopers wel te vertrouwen? Maar ik moet toegeven, het is een mooi concept. De kleding die ze niet dragen, komt via Vinted in andere handen en mijn kinderen showen vaak stukken die ze voor een mooie prijs hebben kunnen aankopen. Een win-winsituatie heet dat én nog duurzaam ook. Wat wil je nog meer zou je denken?

Ligt de Belastingdienst op de loer?

Nou de Belastingdienst wil meer. De verkoop van tweedehands spullen via bijvoorbeeld Vinted en Marktplaats zou worden belast. Wie jaarlijks minstens 30 items via deze digitale platforms verkoopt of voor meer dan 2.000 euro, kan vanaf nu in beeld komen bij de Belastingdienst. Het zijn inkomsten, dat klopt, maar ik merk aan mijn kinderen dat ze nu niks meer durven te verkopen. Ze hebben al een studieschuld en willen niet ook nog eens de Belastingdienst achter zich aan hebben. Jammer, want zo’n duurzaam initiatief zou toch meer gestimuleerd moeten worden. En dat gebeurt nu niet.

Toch lijkt het erop dat de soep niet zo heet gegeten wordt. Wie “alleen hobbymatig of in de privésfeer” spullen online verkoopt, hoeft hierover geen btw of inkomstenbelasting af te dragen, liet de Belastingdienst al eerder aan de NOS weten. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.\

Zakcentje verdienen met Vinted en Marktplaats: moet u dit aangeven bij de Belastingdienst?

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie