Registeren Inloggen

Tips om energie te besparen in de lente

Het is lente en dat betekent dat de kachel weer vaker lager of uit kan. Maar wist u dat er nog veel meer manieren zijn om energie te besparen in het voorjaar?

Zet de thermostaat lager

Staat uw thermostaat ook op een standaard temperatuur ingesteld? Dan kan het zijn dat het soms onnodig warm wordt in uw huis. Dit komt doordat de cv-ketel op een frisse ochtend nog wel eens wil aanspringen terwijl dat eigenlijk niet nodig is, omdat het de rest van de dag wel warm genoeg is. Daarom is het aan te raden om de thermostaat in de lente en zomer enkele graden lager in te stellen. 1 of 2 graden lijkt misschien weinig, maar hiermee bespaart u op den duur toch behoorlijk wat energie.

Laat de zon binnen

Is het een lekkere zonnige dag? Dan kunt u de verwarming misschien wel helemaal uit laten. Door ’s ochtends direct uw gordijnen te openen komt er veel zonlicht binnen en wordt uw huis op een natuurlijke manier opgewarmd. Helemaal gratis en het bespaart ook nog eens energie. Daarnaast blijft het in de lente langer licht, waardoor u uw lampen pas later hoeft aan te zetten, ook dat bespaart weer energie.

Onderhoud aan uw cv-ketel

Wanneer heeft uw cv-ketel voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad? In de lente en zomer gebruikt u de kachel minder, waardoor u misschien ook minder snel aan onderhoud denkt. Maar toch is het slim om die onderhoudsbeurt juist in het voorjaar te plannen. Op die manier voorkomt u namelijk eventuele problemen in de herfst en winter, wanneer de cv-ketel weer een stuk vaker gebruikt wordt. Naast dat een goed werkende cv-ketel gewoon erg fijn is, werkt de ketel ook energiezuiniger wanneer hij goed onderhouden is.

Laat uw was buiten drogen

Nu het zonnetje weer vaker schijnt, kan uw wasgoed heel goed buiten drogen aan een wasrek. Dit ruikt niet alleen heerlijk fris, het bespaart ook nog eens veel energie, omdat u de droger minder gebruikt. Daarnaast heeft u, wanneer u geen droger gebruikt, ook geen wasverzachter nodig en dat bespaart ook weer geld.

Ontdooi de vriezer

Zit er een ijslaag in uw vriezer? Het klinkt misschien gek, maar die laag zorgt voor veel extra energieverbruik. Een ijslaagje van 2 millimeter kan al voor 10 procent extra verbruik zorgen. Daarom is het goed om uw vriezer regelmatig te ontdooien, minimaal eens per jaar. Een droge, zonnige dag in de lente is hier het ideale tijdstip voor.

Zet uw apparaten uit

Onopgemerkt kosten apparaten die op ‘stand-by’ staan het hele jaar door veel energie. Maar in de lente gaat u misschien wat vaker naar buiten en maakt u bijvoorbeeld minder gebruik van uw televisie of laptop. Probeer daarom eens wat apparaten die u niet altijd gebruikt helemaal uit te zetten. Hiermee bespaart u behoorlijk wat energie en geld.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    lekker in de kou gaan zit 1x per maand douche lekker stinken de was niet te veel meer kom kom wat is dit voor derde wereld land geworden en dat allemaal in 1 europa