Registeren Inloggen

Energietoeslag bereikt veel ‘energie-armen’ niet

De eenmalige energietoeslag van 1.300 euro waar huishoudens met een lager inkomen recht op hebben, is nog zeker niet naar iedereen overgemaakt. Alleen al in de 4 grote steden zijn er naar schatting 26.000 huishoudens die nog geen beroep hebben gedaan op de energietoeslag. Dat meldt de NOS.

Waarom energietoeslag niet aangevraagd?

Op vragen van de NOS geven de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht verschillende verklaringen. Zo ziet Rotterdam dat “met name ouderen” geen gebruikmaken van de energietoeslag. Amsterdam en Utrecht wijzen op het feit dat de energietoeslag ook kan worden aangevraagd door sommige werkenden met een klein salaris. Wellicht beseffen zij zich niet dat zij ook recht hebben op een compensatie voor de explosief gestegen gas- en lichtrekening.

Volgens de NOS constateert de gemeente Den Haag dat sommige inwoners “principieel geen voorzieningen aanvragen”. Ook zou de gemeente denken dat sommigen afzien van de toeslag omdat zij een vast energietarief hebben voor langere tijd. De prijsstijgingen zouden voor die mensen dus nog geen probleem zijn.

Verandering met campagne

Om hier iets aan te veranderen voert Utrecht deze maand een “stadsbrede communicatiecampagne” om rechthebbenden op de regeling te wijzen. Hiermee probeert de gemeente er ook voor te zorgen dat mensen de toeslag daadwerkelijk aanvragen, vertelt een woordvoerder aan de NOS. Rotterdam gaat de wijken in met een ‘promoteam’. Deze wijst ouderen op het bestaan van de energietoeslag en helpt meteen met het aanvragen.

Ouderen hebben moeite

Uit onderzoek van de Nationale Ombudsman blijkt verder dat het aanvragen van de energietoeslag voor veel ouderen lastig kan zijn. Vooral omdat sommige gemeenten aan hen vragen om gebruik te maken van DigiD. Maar volgens het onderzoek hebben veel senioren die niet of weten ze niet hoe ze die moeten aanvragen. En niet elke gemeente biedt daar toegankelijke alternatieven voor aan.

Zelf energietoeslag aanvragen

Denkt u zelf recht te hebben op de eenmalige energietoeslag? Dan kunt u via deze link naar de website van de Rijksoverheid om te lezen hoe u dat kunt aanvragen.

Jeanine Janssen: ‘Antwoord op uw energievragen’

(Bron: NOS, Nationale Ombudsman, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie