Registeren Inloggen

Essent biedt weer vaste contracten onder prijsplafond

Energiebedrijf Essent biedt weer vaste contracten “net onder” het prijsplafond aan. Dat zegt bestuursvoorzitter Resi Becker tijdens een toelichting op de jaarresultaten.

Redelijke tarieven Essent

“Klanten vinden betaalbaarheid heel belangrijk, maar zekerheid ook. Daarom zijn we nu begonnen met vaste contracten voor een jaar”, aldus Becker. Volgens haar heeft Essent de tarieven voor gas en stroom het afgelopen jaar “heel concurrerend gehouden”. Uit recent onderzoek van Autoriteit Consument en Markt (ACM) bleek dat de tarieven die Essent hanteert inderdaad redelijk zijn. Becker wil in “een later stadium” kijken of de tarieven vastgelegd kunnen worden voor periodes langer dan een jaar.

Vast contract onder prijsplafond

Essent is niet de eerste met het aanbieden van vaste contracten. Concurrent Eneco deed dit eerder al, met prijzen net boven die van het prijsplafond. Energiedirect.nl biedt ook weer jaarcontracten aan met tarieven voor stroom en gas daaronder. De tarieven voor de prijsplafonds liggen op 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Vorig jaar stopten veel energieleveranciers met vaste contracten vanwege de zeer sterk gestegen energieprijzen.

Prijsontwikkeling energie

Maar hoe gaan de energieprijzen zich de komende tijd ontwikkelen? Daar kan Essent geen antwoord op geven. “De markt blijft onvoorspelbaar. We weten niet wat er met de gasprijs gaat gebeuren, die zou gemakkelijk weer significant omhoog kunnen gaan. We gaan waarschijnlijk nooit meer terug naar wat het was”, zegt Jasper Houthuijsen, directeur Energymarkets bij Essent.

Geen gas uit Rusland

“Vroeger werd het gas uit Rusland gehaald. De kans dat dat weer gaat gebeuren is heel erg klein. Dat betekent dat we nu gas halen met gastankers en die kostprijs is significant hoger”, vervolgt Houthuijsen. Mede hierdoor daalde de winstmarge van Essent vorig jaar tot 3,2 procent. In de 3 jaren daarvoor was dit gemiddeld meer dan 5 procent. “80 tot 90 procent van de energierekening is puur de inkoop van elektriciteit en gas. Dat bedrag is fors toegenomen”, verduidelijkt Becker.

Essent wil investeren in energieopslag

Essent, dochterbedrijf van het Duitse energieconcern E.ON, wil de komende jaren ongeveer 50 miljoen euro per jaar gaan investeren om bedrijven en woningen van het gas te halen. Het gaat onder meer om “forse investeringen in grootschalige batterijen” voor de opslag van stroom. Dat moet voor een stabieler energienetwerk gaan zorgen. “Energieopslag helpt om heftige schommelingen van inkoopprijzen beter op te vangen voor onze klanten”, aldus Becker.

Compensatie voor de energierekening: deze huishoudens komen in aanmerking

(Bron: Essent, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie