Registeren Inloggen

Geld besparen tijdens uw pensioen: 7 tips

Wanneer u met pensioen gaat, kan het bedrag dat u maandelijks ontvangt aanzienlijk lager zijn dan uw eerdere maandelijkse inkomen. Het kan daarom geen kwaad om tijdens uw pensioen wat geld te besparen zodat u meer financiële ruimte creëert. 

Rondkomen van pensioen

Bij uw pensionering ontvangt u een AOW-uitkering. Misschien komt daar nog een aanvullend pensioen bij, of heeft u zelf gespaard voor uw oude dag. Toch kan het voorkomen dat uw maandelijkse budget na uw arbeidsjaren beperkter is. Hoe kunt u dan op een slimme manier geld besparen?

1. Overzicht inkomsten en uitgaven

Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Dit geeft u inzicht in waar uw geld naartoe gaat en waar u mogelijk kunt besparen. Als u bijvoorbeeld vaak buiten de deur eet, kunt u geld besparen door vaker thuis te koken. Controleer ook of u nog steeds gebruikmaakt van alle abonnementen en lidmaatschappen die u heeft afgesloten

2. Controleer uw verzekeringen

Bekijk uw verzekeringspolissen kritisch in het overzicht. Vergelijk vervolgens de tarieven van diverse aanbieders; wellicht kunt u geld besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar.

3. Gespaard? Gebruik het tijdens uw pensioen

Zoals in punt 1 al is vermeld, heeft u mogelijk gespaard voor uw pensioen. Dat geld kunt u nu gebruiken voor leuke activiteiten of als een financiële buffer. U heeft er immers jarenlang geld voor opzij gezet. Het kan echter de moeite waard zijn om om nog steeds elke maand een (kleiner) bedrag te blijven sparen, zodat u een reserve heeft voor onverwachte situaties.

4. Tweedehands

Een eenvoudige manier om geld te besparen tijdens uw pensioen is door spullen tweedehands te kopen. In kringloopwinkels en op tweedehands verkoopplatforms vindt u een uitgebreid aanbod van elektronica, kleding, voertuigen en meubels. U kunt ook spullen verkopen die u niet langer gebruikt. Op die manier profiteert iemand anders ervan en verdient u een extra zakcentje.

4. Seniorenkorting

Het bestaat niet voor niets: seniorenkorting. Tijdens diverse dagjes uit, zoals een museum-, bioscoop- of dierentuinbezoek, kunt u gebruikmaken van seniorenkorting. Ook in het openbaar vervoer en bij verschillende abonnementen kunt u hiervan profiteren. Alles bij elkaar opgeteld, kan het gebruikmaken van seniorenkorting u aardig wat geld besparen.

5. Lasten van uw woning

Woont u in een huis met hoge lasten? Onderzoek dan de mogelijkheid om uw woning te verduurzamen of overweeg om naar een kleiner huis te verhuizen. Een kleiner huis warmt niet alleen sneller op, maar kan ook leiden tot lagere belastingen, onderhoudskosten en nutsrekeningen. Maar als u al geruime tijd in uw koopwoning woont, heeft u wellicht overwaarde opgebouwd. Deze overwaarde kunt u gebruiken als extra inkomen tijdens uw pensioen.

6. Bespaar op energie

Het kan de moeite waard zijn om te investeren in energiezuinige apparaten. Een oude koelkast slurpt bijvoorbeeld veel energie, waardoor uw lasten een stuk hoger kunnen zijn. Daarnaast kunt u zuiniger omgaan met energie tijdens het koken of het verwarmen van uw huis, en kunt u uitzoeken of u te maken heeft met sluipverbruik in huis.

7. Gezond leven tijdens uw pensioen

Blijf tijdens uw pensioen aandacht besteden aan uw gezondheid. Zorg ervoor dat u voldoende beweegt en gezond eet en drinkt. Hiermee kunt u de kans op medische complicaties verkleinen en hoge medische kosten verminderen of zelfs vermijden.

Grip houden op uw uitgaven? Zo doet u dat

(Bron: Archief, MAX Vandaag, Bijnametpensioen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie