Registeren Inloggen

Geldmaat waarschuwt voor nieuwe truc van criminelen: “cashtrapping”

Innovatie gebeurt helaas ook in de misdaad. Criminelen hebben namelijk een nieuwe truc verzonnen om geld te stelen bij geldautomaten. Deze nieuwe vorm van diefstal heet “cashtrapping.” Wat doen ze? Ze zetten een nep-uitgifteklep voor de echte klep. Zo blijft het geld daar steken en krijgt de klant het gepinde geld niet. Zodra de klant wegloopt, halen de criminelen de buit op.

Nog geen hit

Deze nieuwe vorm van diefstal is nu niet direct al een grote hit. “Tot nu toe gebeurt het heel weinig,” vertelt Margo van Wijgerden, persvoorlichtster van Geldmaat. “Er zijn op dit moment pas 10 gevallen bekend. En dat gebeurde in een relatief lange periode van 2 maanden. Maar we willen de mensen er wel alvast op attenderen. Tegelijkertijd willen we kwaadwillenden niet op een idee brengen. Daarom gaan we er nu nog een beetje terughoudend mee om in onze communicatie. We monitoren dit probleem wel uiteraard. En we willen het ook groot brengen met een publiekscampagne als het groter wordt.”

Lage opbrengst, hoge pakkans

Hoe gaan die dieven te werk als u gepind heeft? Ze halen de nep-uitgifteklep weg en uw gepinde geld. Geldmaat waarschuwt daarom om alert te zijn als u afwijkende situaties bespeurt bij geldautomaten in de buitenruimte.

“Het komt waarschijnlijk nog niet zoveel voor, omdat het een nogal arbeidsintensieve klus is voor criminelen,” zegt Van Wijgerden. “Ze moeten toch maar eerst een goed lijkende nep-uitgifteklep maken. Daarbij is de opbrengst vaak laag. Het kan een tientje zijn, maar in theorie ook 500 euro natuurlijk. Criminelen moeten op wacht staan als u gepind heeft om uw geld te kunnen weghalen. Dus de pakkans is redelijk groot. Zeker als klanten in de buurt van de geldautomaat blijven, als ze het niet vertrouwen.”

Is het te zien?

Hoe kunt u zien of een automaat is voorzien van een nep-uitgifteklep? De klep lijkt veel op de echte klep, maar staat eroverheen. Daardoor is de klep veel dikker. Dit kunt u het beste zien bij het toetsenbord. Zonder de nep-klep is het toetsenbord in zijn geheel te zien.  De nep-klep valt daar een stukje overheen. Op de foto hieronder kunt u het verschil tussen de echte en de nepversie goed zien.

Oude truc in nieuw jasje

Cashtrapping lijkt veel op een oude criminele truc bij geldautomaten. Dat was mouse trapping ofwel muizenvalletje. Maar visueel was het toen anders. Toen werd het geld door een klemmetje aan de binnenkant van de uitgifteklep vastgehouden. Die kon je toen van buitenaf nog openen. Nu speelt het zich geheel af aan de buitenkant van het apparaat. “Dat zorgt er wel voor dat criminelen het maar 1 keer kunnen doen op dezelfde plek. Want bij een eventuele volgende pinner is er al een storingsmelding.”

Bel 112 en sla alarm

Wat moet u doen als je deze afwijking bij de automaat constateert? Geldmaat adviseert: blijf bij de automaat, bel 112 en geef de locatie door. Vertel dat er mogelijk sprake is van cashtrapping. De politie is geïnformeerd over deze vorm van diefstal. Wat moet u doen als u slachtoffer bent geworden van deze vorm van diefstal? Neem contact op met uw bank en geef aan dat het om cashtrapping gaat.

Foto: ANP (1) en Geldmaat (2)

Metamorfose Nederlandse geldautomaten begonnen

Geef een reactie

Reactie

    Je kunt ook zien dat de nep-klep vóór de eigenlijke klep staat. Wie weet is hij er makkelijk vanaf te trekken. Neem hem mee naar huis en bel de politie. (Of omgekeerd.)