Registeren Inloggen

Metamorfose Nederlandse geldautomaten begonnen

De geldautomaten zoals wij die kennen, gaan verdwijnen. Binnen anderhalf jaar moeten alle 7000 Nederlandse exemplaren omgebouwd zijn naar zogenoemde geldmaten. Deze zijn niet meer van 1 bank en hebben allemaal hetzelfde uiterlijk. Het eerste exemplaar is op 12 juni 2019 geplaatst in Soest.

Gezamenlijke geldautomaat

In november 2018 wordt al aangekondigd dat er veel gaat veranderen voor de geldautomaten. De beheerder van de Geldautomaten, Geldservice Nederland, laat weten dat er minder opname-automaten zullen zijn in de toekomst en dat het uiterlijk gaat veranderen. Opnemen bij een apparaat van een bank is op den duur niet meer mogelijk, omdat deze allemaal worden vervangen door de geldmaat. Bij deze laatstgenoemde machine kunnen klanten van alle Nederlandse banken dezelfde hoeveelheid geld opnemen. Hiermee komt er dus een einde het systeem dat klanten van de ene bank ‘slechts’ 250 euro per dag kunnen opnemen bij een automaat van een concurrent.

Oneerlijke verdeling

De introductie van de geldmaat moet een einde maken aan de oneerlijke verdeling van pinautomaten in Nederland. In sommige winkelgebieden zijn wel 5 automaten van verschillende banken aanwezig, terwijl er op andere plekken geen automaat te vinden is. Bij de herverdeling wordt er gekeken naar het aantal transacties per gebied, zodat de banken en Geldservice Nederland weten waar er behoefte is aan een geldmaat. Daarna worden er automaten weggehaald of juist bijgeplaatst. Het uitgangspunt is dat er overal in het land in een straal van 5 kilometer een geldautomaat moet staan.

Afwachten

Benieuwd hoe het geldautomaten-netwerk in uw woonplaats er na de transitie zal uitzien? Dan zult u moeten afwachten. Geldservice Nederland geeft om veiligheidsredenen geen openheid van zaken over het weghalen en eventuele vervaging van oude automaten. In het najaar van 2020 moet de klus afgerond zijn.

(Bron: archief, AD)

Geef een reactie