Registeren Inloggen

Is een webshop met keurmerk echt veilig?

Koopt u online een product? Let dan op het webshopkeurmerk. Dit is wat verschillende consumentenprogramma’s u als kijker vaak aanraden. Maar wat is de waarde van zo’n keurmerk? En zijn ze wel betrouwbaar? In dit artikel vertellen we waar u op moet letten.

Veel keurmerken

Een webshop keurmerk is een keurmerk dat aangeeft dat een webshop betrouwbaar is en garant staat voor een bepaalde service. Omdat er geen controle zit op keurmerken, kan iedereen een keurmerk beginnen. Er zijn er dan ook verschillende in Nederland. Vertrouw daarom nooit blind op een keurmerk, maar doe eerst onderzoek.

Controle door Consumentenbond

Als een webwinkel het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk op zijn website heeft staan, dan belooft de webwinkel een bepaalde service. De webshops die zo’n keurmerk hebben, hanteren voorwaarden die met de Consumentenbond zijn afgesproken. Mocht u problemen krijgen met een winkel die één van deze twee keurmerken hanteert, dan kunt u De Geschillencommissie  om een oordeel vragen.

Klachten

Webwinkelkeur en Qshops Keurmerk zijn twee andere keurmerken die veel gebruikt worden. Ze zijn makkelijk te verwarren met Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Maar de eerste zijn niet aangesloten bij de Geschillencommissie en hebben geen voorwaarden die zijn afgesproken met De  Consumentenbond. Heeft u een geschil met een bedrijf dat een ander keurmerk hanteert? Dan is de gang naar de rechter de enige en een stuk duurdere mogelijkheid.

Webwinkels maken misbruik van keurmerken

Sommige webwinkels maken misbruik van keurmerken. Dat ondervindt Annemarie. Zij koopt een mobiele telefoon bij telefoondiscounter.nl en  denkt met een betrouwbaar bedrijf in zee te gaan. De webwinkel heeft het logo van Webshop Keurmerk op hun site staan, maar als wij dat navragen blijkt de webshop geen lid te zijn. Ze zetten het logo onterecht op hun website waardoor ze betrouwbaar lijken.  Maar als consument kun je dit ondervangen.

Check de site

Voert de webwinkel een keurmerk? Klik dan niet op het keurmerk op de site van de webwinkel. Maar ga naar de website van het keurmerk en zoek daar de webwinkel op. Zo kunt u zien of de webwinkel het keurmerk terecht op de site zet.

Bron: Consumentenbond

Geef een reactie