Registeren Inloggen

Ombudsman: Veel financieel kwetsbare ouderen gebruiken inkomensvoorzieningen niet

Voor veel ouderen in een financieel kwetsbare positie zijn wetten en regels te ingewikkeld. De afstand tot de overheid is vaak groot of er is gebrek aan vertrouwen. Zij maken daardoor niet altijd gebruik van inkomensvoorzieningen, terwijl ze daar wél recht op hebben. Soms leven zij daardoor onnodig onder het sociaal minimum. Dat is de conclusie van de Nationale ombudsman na zijn onderzoek ‘Met te weinig genoegen nemen’.

Zelf inkomenshulp regelen te veel gevraagd

Reinier van Zutphen: “Veel organisaties gaan ervan uit dat een oudere die recht heeft op een inkomensvoorziening, dat zelf regelt. Maar dat is voor veel ouderen veel te veel gevraagd. Terwijl juist deze voorzieningen ervoor moeten zorgen dat zij niet onder het bestaansminimum terecht komen.” De ombudsman vindt dat de overheid deze ouderen actief moet opzoeken. En vervolgstappen neemt wanneer een aanvraag uitblijft. “De overheid gaat er soms bij het verstrekken van voorzieningen en subsidies van uit dat niet iedereen een aanvraag indient. Ondertussen is het aanvragen vaak erg ingewikkeld. Maar als we weten om wie het gaat en waarop ze recht hebben, waarom gaan we ze dan niet wat beter helpen?”

Tussenpersonen en informatie herhalen

Ouderen in een financieel kwetsbare positie hebben er behoefte aan dat gemeenten en landelijke uitvoeringsinstanties initiatief nemen. Informatie herhalen helpt. Tussenpersonen zijn een belangrijke schakel. Zij zijn vaak bij ouderen in de buurt, spreken hun taal, hebben kennis van hun cultuur en nemen de tijd. Ook kennen ze de regelingen en kunnen ze ouderen helpen met aanvragen. Tussenpersonen willen graag dat de overheid meer investeert in het contact met ouderen. Volgens hen kan een netwerk van tussenpersonen deze ouderen beter bereiken.

Loket

Veel overheidsorganisaties nemen al initiatieven om te zorgen dat inkomensvoorzieningen gebruikt worden door mensen die er recht op hebben. “Maar er is meer mogelijk.” Zo kunnen overheidsafdelingen beter samenwerken met elkaar. Maar ook met maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor ouderen. “Het helpt als er in het gemeentehuis, wijk-of buurtcentrum of bibliotheek een loket is waar ouderen terecht kunnen”, vindt de ombudsman.

Onderzoeksresultaten

De ombudsman ziet bij de behandeling van klachten dat veel mensen geen, of te laat, gebruik maken van inkomensvoorzieningen waarop ze wel recht hebben. Hij onderzocht de oorzaken van dit niet-gebruik en richtte zich specifiek op ouderen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd, die zelfstandig wonen en zich in een financieel kwetsbare positie bevinden. In het onderzoeksrapport doet de ombudsman drie aanbevelingen aan gemeenten en landelijke uitvoeringsinstanties. Benader ouderen proactief en leg persoonlijk contact, benut tussenpersonen en wissel gegevens uit. Op deze manier kan de overheid bereiken dat de financiële positie van ouderen minder kwetsbaar wordt.

Geef een reactie

Reacties (7)

  Ik ben een ontzettende fan van “onze Reinier”, de ombudsman. Regelmatig is hij op TV te zien met zeer rake opmerkingen richting de overheid. Het lijkt er echter op dat de overheid niets doet met de punten van de ombudsman? Althans, ik heb niet de indruk dat er ooit een actie / reactie volgt op aanbevelingen van de ombudsman. Wellicht kan men daar ook nog eens iets over melden? Hoe dan ook, Reinier… BEDANKT!

  Dat is heel mooi dat je aangeeft dat er hulp is te krijgen. Zet op de rij “waar” mensen recht op kunnen hebben.

  Ik ben het met de banketbakker eens. Waar kunnen we een en ander vinden en wel zo dat de div. mogelijkheden genoemd worden in een overzichtelijke lijst.

  Inderdaad, een lijst met verwijzigingen waar men dit kan aanvragen of door de persoon zelf of degene die dit wil doen. En is gelden in iedere gemeente dezelfde regels ?

  Het probleem is vaak dat kwetsbare ouderen niet digitaal vaardig zijn en ook geen geld hebben om een laptop of tablet of pc kunnen betalen. Daar zou inderdaad een potje moet zijn om deze ouderen te helpen.
  Reinier is een toffe sociaalvoelende persoon. Ga zo door, Reinier.

  Geef ook aan wëlke voorzieningen er zijn ën tot welke inkomensgrens men hiervoor in aanmerking kan komen bv.: Zorgtoeslag tot max 38000, euro brutto enz enz.

  Ook een Reinier die het goed oet!!