Registeren Inloggen

Gemeenten vragen Eneco tarieven stadsverwarming te verlagen

Maar liefst 13 Nederlandse gemeenten hebben een brandbrief geschreven aan Eneco. De lokale overheden, waaronder die van Den Haag, Utrecht en Houten, laken de hoge tarieven die de energieleverancier rekent voor stadswarmte. De verantwoordelijke wethouders willen uitleg over de prijsstelling en hopen dat Eneco de tarieven wil aanpassen.

Leverancier warmtenet geen vrije keus

Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfspanden. Klanten met zo’n aansluiting kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadsverwarming maximaal mogen stijgen.

Eneco koos ervoor het maximale tarief te hanteren van 90,91 euro per gigajoule (GJ), ruim het dubbele van vorig jaar. Het tarief bij Vattenfall en Ennatuurlijk ligt een stuk lager, namelijk op 76,45 en 78,24 euro. Tot een verbruik van 37 gigajoule per jaar vallen klanten echter nog onder het prijsplafond, waarbij ze 47,38 euro per gigajoule betalen.

Hogere maandlasten, ondanks prijsplafond

Volgens de gemeente Houten leidt het gebruik van het warmtenet met het huidige tarief tot hogere maandlasten, ondanks het prijsplafond voor energie. “Onze inwoners die aangesloten zijn op het warmtenet van Eneco worden daardoor geraakt”, zegt wethouder in Houten Paul van Ruitenbeek. “Wij willen graag weten waar deze tarieven op zijn gebaseerd én horen wat de mogelijkheden voor verlaging zijn. We willen dat deze inwoners ook tegen een betaalbaar tarief hun woning kunnen verwarmen.”

Stadsverwarming is toekomstbestendig

De ondertekenaars van de brief, onder wie wethouders van Rotterdam, Diemen, Delft en Amersfoort, vrezen ook dat stadsverwarming aan populariteit inboet door de hoge tarieven. Dit terwijl gemeenten warmtenetten juist promoten als toekomstbestendig en duurzamer alternatief voor gasgestookte cv-installaties. “Laten we in gezamenlijkheid blijven werken aan de maatschappelijke waardering van stadswarmte, die zo hard nodig gaat zijn om tempo te maken in de warmtetransitie.”

Eneco gaat in gesprek

Eneco laat weten te begrijpen dat de hoge tarieven vragen oproepen. Op korte termijn wil het bedrijf daarom in gesprek gaan met de gemeenten. “Wij realiseren ons heel goed dat de tarieven voor 2023 individueel financieel gevolgen kunnen hebben voor bewoners. Dat geldt voor warmte, maar ook voor gas en elektriciteit. Nagenoeg alle consumenten die warmteklant zijn bij Eneco blijven onder het plafond. Bijna alle gebruikers die boven het plafond komen zijn zakelijke gebruikers”, aldus Eneco in een reactie.

Compensatie voor de energierekening: deze huishoudens komen in aanmerking

(Bron: ANP, Gemeente Houten, Gemeente Amersfoort. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie

Reactie

  Hier hebben we stadswarmte (zelfstandig bedrijf, gemeente is grootaandeelhouder)met alle nadelen die erbij horen.
  Ook huer is de vraag al een keer gesteld: ‘Wat als…de prijs zakt?’
  Antwoord: ‘Het gas wat we nu gebruiken om bij te stoken is een jaar geleden in gekocht. Als we dat gas niet hadden dan was de prijs nu hoger geweest.
  Vooralsnog zal de prijs niet zal dalen’.

  Maarreh………de prijs kon wel direct omhoog toen de gasprijs steeg.
  Maar dat gas was dan toch nog voor een veel lagere prijs ingekocht?

  Dus: de prijs wordt jaarlijks achteraf bepaald…en daarom we weten het hier pas per januari 2024…als situatie dit jaar eindigt………