Registeren Inloggen

Hoeveel contant geld kunt u maximaal opnemen per bank?

Betalen met een pinpas of smartphone is ongekend populair. Toch vinden veel mensen het nog altijd fijn om contant geld in huis te hebben. Maar hoeveel contant geld mag u maximaal opnemen? We zetten het op een rijtje voor de bekendste banken in Nederland.

Belang van contant geld

Het is goed om ervoor te zorgen dat u altijd contant geld in huis heeft. Als er een pinstoring is, kunt u namelijk alleen daarmee betalen. Bovendien is niet iedereen thuis in de digitale betaalwereld. Veel senioren hebben bijvoorbeeld moeite met digitale bankzaken.

Bij de meeste banken kunt u tot een bepaald bedrag contant geld opnemen zonder extra kosten. In sommige situaties rekenen banken wel kosten voor het opnemen van contant geld, omdat het gebruik van briefgeld hen geld kost. Zij maken namelijk kosten om te voldoen aan hun wettelijke plicht om financiële criminaliteit te bestrijden. Ook moeten ze de kosten van de geldautomaten dekken. Als u de geldautomaat van uw eigen bank gebruikt, kunt u meestal (tot een bepaald bedrag) kosteloos contant geld opnemen. Sinds 2021 kunt u voor alle grote banken bij een Geldmaat terecht. Hier kunt u een Geldmaat bij u in de buurt vinden.

ING

Als u een rekening bij ING heeft, kunt u geld opnemen bij alle geldautomaten van Geldmaat. De standaard opnamelimiet is 500 euro per dag, maar deze kunt u via de ING-app ophogen tot maximaal 5.000 euro. Bij de ING betaalt u geen transactiekosten voor geldopnames binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Er zijn 2 uitzonderingen op deze regel. Mensen die een Oranjepakket met korting hebben, betalen 80 cent transactiekosten per geldopname. Voor mensen met een studentenrekening geldt vanaf de 13e geldopname in een jaar hetzelfde tarief. De eerste 12 opnames zijn voor hen wel gratis.

Rabobank

Klanten van de Rabobank kunnen ook bij de geldautomaten van Geldmaat terecht om geld op te nemen. Het kan ook bij andere betaalautomaten, maar dan kost het 75 cent per transactie. Bij een Geldmaat is het gratis. De standaard opnamelimiet bij de Rabobank is 1250 euro per week, maar dit ligt hoger bij een Rabo RiantPakket (5.000 euro) en lager bij een Rabo JongerenRekening (250 euro). U kunt de limiet ophogen tot maximaal 5.000 euro per dag.

ABN AMRO

Bij ABN AMRO ligt de limiet een stuk hoger. Daar kunt u namelijk 10.000 euro per dag opnemen bij een Geldmaat, met een maximum van 2.000 euro per transactie. U kunt er jaarlijks tot 17.500 aan geld opnemen zonder transactiekosten. Daarboven brengen ze 5 euro per opname in rekening. Ook geldt er boven dit bedrag een toeslag van 0,5 procent van het opgenomen bedrag.

Volksbank, Knab en Bunq

Bij de Volksbank, waar SNS, ASN Bank en Regiobank onder vallen, kunt u bij een Geldmaat maximaal 1.000 euro per dag opnemen, wat op te hogen valt tot maximaal 5.000 euro. Knab heeft een dagelijkse opnamelimiet van 1.000 euro, die u in de Knab App kunt ophogen tot 1500 euro. Bij Bunq kunt u maximaal 6 keer per maand kosteloos contant geld opnemen. Het voordeel bij Bunq is dat u dit wel bij alle betaalautomaten ter wereld kunt doen, ook buiten de EER.

Hoeveel contant geld mag u belastingvrij in huis hebben en hoe veilig is dat?

(Bron: Rabobank, ING, ABN AMRO, Bunq, Volksbank, Knab, Margriet. Foto: Jacqueline van Kerkhof/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dit gaat over het opnemen maar niets over storten want dan kom je van de koude kermis thuis.

    Als jij je eigen geld [in mijn geval €20.000] op je rekening wilt zetten dan ben je een goed jaar bezig en zo’n 45 euro verder omdat je á per keer €3000,00 mag storten en mijn geval 2x gratis dus reken maar uit.

    Stort niet meer dan €10.000.00 want dan komen de vragen van de bank en elke storting na je vrije stortingen 2x, betaal je €6,00

    Ja jongens en dan hoor je dat ze weer een paar miljard winst hadden maar de klant word verder uitgekleed, ING kantoren zijn er haast niet meer en die er wel zijn kan je alleen nog een hypotheek afsluiten debiel voor worden, toch?