Registeren Inloggen

Huisdier aanschaffen? Houd rekening met deze kosten

Een huisdier kan steun en vreugde bieden. In sommige gevallen kan een dier u zelfs te hulp schieten. Maar waar moet u eigenlijk allemaal rekening mee houden qua kosten als u een viervoeter wilt aanschaffen?

Huisdier zelf

Ten eerste betaalt u natuurlijk de voor de hand liggende kosten. Denk hierbij aan de prijs voor het dier zelf, maar ook eventuele eerste inentingen en chip voor het beestje. De kosten voor een huisdier verschillen per diersoort en meestal ook per ras. Ook verschilt het in prijs of u een huisdier bij een dierenwinkel, (erkende) fokker of uit het asiel haalt. Heeft u een dier met een stamboom op het oog, dan betaalt u ook meer.

Zorg voor uw huisdier

In Nederland is het verplicht om voor uzelf een zorgverzekering af te sluiten. Maar voor uw huisdier geldt deze verplichting echter niet. Toch moet u rekening houden met eventuele zorgkosten voor uw huisdier. Jaarlijkse vaccinaties, castratie of sterilisatie, behandelingen tegen teken, wormen en vlooien komen hier ook bij kijken. De gezondheidsrisico’s worden groter naarmate uw huisdier ouder wordt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij sommige rassen zijn er ook nog veelvoorkomende aandoeningen waar u eventueel rekening mee moet houden. Heeft u het geld (enkele tot vele honderden euro’s) om uw huisdier op elk moment de nodige zorg te bieden, dan kunt u overwegen om een zorgverzekering te laten schieten.

Spulletjes

U kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel u koopt en wat u hieraan wilt besteden, maar ook de kosten voor spulletjes die u aanschaft voor een huisdier kunnen flink oplopen. Zo haalt u al gauw speeltjes, halsbanden, voederbakken, een krabpaal, mand, kooitje of bench in huis.

Voer

Uiteraard moet uw huisdier ook eten en drinken. De kosten voor voer verschillen per huisdier en per merk. Niet elk dier heeft namelijk evenveel voer nodig. Gemiddeld liggen de kosten voor een zak hondenbrokken van 10kg tussen de 10 en 50 euro. Voor een zak kattenbrokken van 2 kg betaalt u gemiddeld 2,70 tot 16 euro. Voor knaagdieren kost dit voor 1 kg gemiddeld 4 tot 10 euro. Hier heeft u dus enige speling. Toch kan het voorkomen dat uw huisdier kieskeurig is, of zelfs allergisch voor bepaald voer, waardoor u moet overstappen op duurdere alternatieven.

Training

Mocht u van plan zijn om een hond in huis te nemen, houd dan ook rekening met kosten voor een cursus. Zeker als u een pup aanschaft, is een training geen overbodige luxe. De kosten verschillen per puppycursus, maar liggen meestal tussen de 100 en 300 euro.

Uiterlijke verzorging huisdier

Huisdieren met dikke en lange vachten moeten soms speciale verzorging hebben. Zo moet iemand de vacht bijvoorbeeld plukken, kammen, knippen of scheren. Wellicht kunt u dit zelf doen, maar de behandeling van een professional kan effectiever zijn. Voor het trimmen van honden kunt u al snel 50 tot 100 euro kwijt zijn. Voor katten kost dit gemiddeld tussen de 30 en 70 euro per keer.

Pension of ander soort opvang

Als u voor langere tijd niet thuis bent, moet uw huisdier wel ergens ondergebracht kunnen worden als deze niet mee kan. Uw huisdier kan natuurlijk bij vrienden of familie terecht, mits zij dit willen. Anders bent u aangewezen op een pension of ander soort opvang. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de duur van uw afwezigheid en het soort huisdier waar u opvang voor zoekt. Voor een hondenpension betaalt u gemiddeld tussen de 15 en 30 euro per dag. Voor een kattenpension liggen de kosten tussen de 10 en 15 euro. Voor knaagdieren betaalt u nog minder.

Hier moet u op letten bij het verzekeren van uw huisdier

(Bron: LICG, PetsPlace, Albert Heijn. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie