Registeren Inloggen

Huurders groter deel inkomen kwijt aan woonlasten dan kopers

Huurders zijn een groter percentage van hun inkomen kwijt aan woonlasten dan kopers. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2018 besteden huurders 38 procent van hun inkomen aan huur. Mensen met een koophuis besteden 29 procent aan hypotheeklasten.

Paulus Jansen van de Woonbond wil dat het verschil tussen wat huurders en kopers betalen om te wonen verdwijnt. Dat zegt hij tegen radiozender BNR. “Geef mensen die huren dezelfde belastingvoordelen als kopers”. Jansen doelt op de hypotheekrenteaftrek. Dit is een regeling waardoor kopers minder inkomstenbelasting betalen. Hij pleit voor afschaffing van deze aftrek. “Kom met een voordeel dat voor huurders en kopers geldt”.

Voordeel

Het enige financiële voordeel dat mensen die huren hebben is huurtoeslag. Voorwaarde hiervoor is wel dat het inkomen niet te hoog en niet te laag mag zijn. Ook de maandelijkse huur mag niet te hoog zijn.

Percentage woonlasten

In deze grafiek van het CBS is het verschil in woonlasten tussen huurders en kopers te zien. De getallen onderaan de grafiek laten het percentage van het inkomen zien dat naar de woonlasten gaat.

Huurders

Geef een reactie