Registeren Inloggen

Huurtoeslag is verruimd, controleer opnieuw of u er recht op heeft

De regels rondom de huurtoeslag zijn aangepast waardoor meer mensen er recht op hebben. Ouderenbond ANBO maakt ouderen daar bewust van met een campagne. Heeft u al opnieuw uitgerekend of u dit jaar wel recht hebt op huurtoeslag?

Huurtoeslag mislopen

Veel ouderen dreigen geld mis te lopen volgens de ANBO. De regels rondom de huurtoeslag zijn per 1 januari 2020 aangepast. Daardoor hebben huishoudens die eerst geen recht op huurtoeslag hadden, dat nu wel. Maar de toeslag krijgt u alleen als u die aanvraagt, en veel mensen zijn niet op de hoogte van de veranderingen.

Geen inkomensgrens meer

Sinds 1 januari 2020 is de maximale inkomensgrens vervallen. In 2019 kreeg u huurtoeslag als u onder de grens zat. In 2020 kijkt de Belastingdienst per huishouden naar de hoogte van de huur, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Daardoor hebben meer mensen, waaronder veel ouderen, recht op huurtoeslag. Het gaat om ongeveer 115.000 huishoudens.

Campagne

Met een campagne probeert de ANBO ouderen te wijzen op de verandering. Ouderen zijn er financieel op achteruit gegaan volgens de ouderenbond. Het pensioen is niet geïndexeerd en boodschappen en vaste lasten zijn verhoogd. De nieuwe regels voor huurtoeslag zijn voor veel ouderen een opluchting.

Komt u in aanmerking voor huurtoeslag?

Denkt u dat u ook recht heeft op huurtoeslag? Dan kunt u contact opnemen met ANBO. Zij kunnen het voor u controleren. Ook kunnen ze helpen met de aanvraag van de toeslag als u in aanmerking komt. Liever zelf berekenen? Ga naar de website van de Belastingdienst.

Kreeg u al toeslag?

Ontvangt u al vóór 1 januari 2020 huurtoeslag? De Dienst Toeslagen zorgt ervoor dat u automatisch de goede toeslag krijgt.

Dit verandert er nog meer in 2020

Niet alleen de eisen voor huurtoeslag zijn veranderd in 2020, er verandert nog veel meer op het gebied van belasting, toeslagen, zorg, salaris, vervoer, etc. We zetten het op een rij in dit artikel.

Bron: ANP, Belastingdienst, NOS

Geef een reactie

Reacties (4)

  Kan ik er ook achter komen of ik recht heb op huurtoeslag zonder dat hiervoor de ANBO moet benaderen?
  Nimo

   Ja dat kan. U kunt dit zelf berekenen op de site van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

   Ja hoor Nimo, dat kost even tijd en even je inkomens gegevens opzoeken maar dan kan je met een proefberekening er redelijk eenvoudig zelf achter komen of je recht hebt op huurtoeslag en/of zorgtoeslag. De informatie alsdat er geen inkomensgrens meer zou zijn klopt niet, geheel. Daar kom je aan het eind van de berekening vanzelf achter.

  Uw informatie is volgens mij, opnieuw, niet geheel juist. Er is nog wel degelijk een inkomensgrens. Die bedraagt € 38.945,00. Dat is een flink stuk hoger dan voorheen maar niettemin wel een grens.