RegisterenInloggen

Investeren in bitcoins? Zo doet u dat!

Kun je geld verdienen met het kopen van bitcoins? Ja dat kan! Maar het kan ook misgaan. Meldpunt spreekt met cryptohandelaar Vincent van der Sanden. In dit artikel leggen wij u uit hoe u in bitcoins kunt investeren. Let wel: geld lenen kost geld. En bij een investering kunt u uw inleg verliezen.

Wat is een bitcoin?

Een bitcoin, ook wel BTC genoemd, is de eerste digitale munt die in 2009 in omloop kwam. De munt is niet tastbaar en bestaat alleen op het internet. Het wordt niet beheerd door een bank. Vincent  van der Sanden is gek van bitcoins en eigenaar van Knaken.nl, een website waar consumenten bitcoins kunnen kopen en verkopen. Het klinkt allemaal abracadabra, maar “via het bitcoin netwerk is het goedkoop en eenvoudig.” zegt Van der Sanden. “En omdat mensen bij voorkeur de waarde in de bitcoins laten zitten, wordt de bitcoin steeds meer waard. Dit, omdat er meer waarde het netwerk invloeit maar ook omdat er maar 21 miljoen bitcoins zijn.” En nog een voordeel volgens Sanden: “Als overheden geld bijdrukken, wordt de bitcoin automatisch meer waard.”

Niet zonder risico’s

De digitale munt wordt door steeds meer bedrijven geaccepteerd als geldig betaalmiddel. U kunt het gebruiken om mee te sparen, beleggen, onderling uitwisselen of betalen. En als u wilt, kunt u er ook pizza’s mee kopen via Thuisbezorgd.nl. Maar investeren is niet zonder risico’s. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt al jaren voor de risico’s bij crypto-investeringen. De waarde kan namelijk heel snel op en neer gaan. Ook is het niet altijd duidelijk welke partijen ze uitgeven en beheren. Crypto’s zijn kwetsbaar voor financieel-economische criminaliteit. Bijvoorbeeld witwassen en terrorismefinanciering. Partijen die crypto’s verhandelen en bewaren staan niet onder volledig toezicht van DNB. En als zo’n partij failliet gaat, is er geen garantiestelsel. Denk dus goed over de risico’s na, voordat u bitcoins koopt. Wilt u ondanks de risico’s toch investeren? Dan begint dit met het aanschaffen van een zogenaamde ‘wallet’.

Waar bewaart u bitcoins?

Net zoals geld, in een portemonnee. Ook wel ‘wallet’ genoemd. Voordat u bitcoins koopt, moet u dus eerst een wallet aanschaffen. Als u een mobiele telefoon heeft en in de App Store of Play Store zoekt op ‘bitcoin wallet’ vindt u veel van deze portemonnees. Vincent van der Sanden raadt de ‘BRD Crypto en Bitcoin wallet’ aan. “Na het installeren kun je via deze wallet makkelijk bitcoins versturen en te ontvangen. Bij het aanmaken van een wallet op de mobiel is het wel heel belangrijk de backup sleutels tot de wallet goed op te schrijven en veilig te bewaren.” Want wie toegang heeft tot uw wallet kan uw transacties bekijken en uw bitcoins uitgeven. Heeft u nu geen mobiel, dan kunt u bitcoins ook ontvangen en bewaren op een hardware wallet: een USB-stick. Bijvoorbeeld de Ledger Nano of Trezor. Ook kunt u de gegevens online laten beheren door een vertrouwde derde partij, een zogenaamde portemonneedienst (wallet service).

Waar koopt u een bitcoin?

Als u een wallet heeft, kunt u aan de slag. Volgens van der Sanden kunt u het beste bitcoins kopen bij een Nederlandse handelsite, ook wel ‘exchange’ genoemd. Dit is een soort warenhuis waar u verschillende digitale munten (cryptomunten) kunt kopen. Maar let wel op, zegt Van der Sanden. “Belangrijk is dat er een KvK inschrijving is, dat het bedrijf goed te vinden is en telefonisch bereikbaar. Een groot aantal van de exchanges zijn telefonisch niet bereikbaar terwijl er wel een telefoonnummer op de website staat.” Klopt het bedrijf dan wel?

Kopen via iDeal?

Kopen gaat volgens Van der Sanden gemakkelijk. Heeft u een exchange gevonden, vul dan het bedrag in euro’s in en kies de cryptovaluta die u wilt kopen. U ziet vervolgens direct hoeveel u betaalt en hoeveel digitale valuta u ontvangt. Klik op “kopen”, selecteer uw bank en volg de betalinginstructies via iDeal. Zodra u de transactie bevestigt, staat de valuta vrijwel direct in uw wallet.

Welke exchange is veilig?

Als u googlet op ‘bitcoin kopen’ ziet u veel reclames voor verschillende exchanges. “Je kan de betrouwbaarheid van zo’n exchange op de site Trustpilot goed doorlezen en de rating van een bedrijf bekijken op Google.” zegt Van der Sanden. “Verder zijn Nederlandse partijen relatief betrouwbaar en zijn er naar ik weet nog geen scams bekend op de Nederlandse markt. Bij Engelse websites loop je dit risico veel meer. Ik zou daar heel voorzichtig mee zijn.” Binance en Kraken zijn grote en betrouwbare exchanges, maar het gebruik is volgens Van der Sanden niet echt klantvriendelijk. “Je komt daar terecht op een ‘beurs’ en moet professional zijn om dat te begrijpen. Verder is het af te raden daar geld te laten staan. Uiteindelijk is spreiding heel belangrijk.”

Wanneer cashen?

Dat is aan u. De koers van bitcoins is beweeglijk. Dat maakt de valuta voor investeerders zowel aantrekkelijk als ook risicovol. Volgens Vincent van der Sanden is investeren in bitcoins desondanks een goed idee. “De bitcoin heeft veel potentie om in koers omhoog te gaan. Al sinds 2012 is de laagste koers van de bitcoin in een gegeven jaar hoger dan de laagste koers het jaar ervoor. Momenteel zijn er een kleine miljoen bitcoins in omloop en dit zal in het jaar 2140 zijn opgelopen tot 21 miljoen. De ‘inflatie’ in het bitcoin netwerk is dus erg laag.”

Hoe voorkomt u dat u wordt opgelicht?

“Door slim ontwerp en cryptografie is het netwerk veilig. De kans dat het netwerk ooit wordt gehacked lijkt op dit moment verwaarloosbaar.” zegt de bitcoinexpert. Maar dat betekent niet dat het mis kan gaan, de koers is beweeglijk. En daarnaast moet u goed opletten. Geef nooit de privégegevens van uw wallet, de zogenaamde ‘private key’ aan een ander. In Meldpunt besteden wij in april 2020 aandacht aan het verhaal van Danny. Hij wordt door een mooie dame overgehaald op te beleggen in bitcoins. Maar zij heeft het wachtwoord en Danny raakt hierdoor al zijn spaargeld kwijt. Op deze pagina kunt u deze uitzending bekijken.

Geef een reactie