Registeren Inloggen

Leeftijdsdiscriminatie: Nooit schade, nooit rood staan, toch andere regels

Al meer dan vijftig jaar rijden zonder schade en toch een hoger tarief betalen. Nooit rood staan, maar toch vindt de bank je een groter risico. Leeftijdsdiscriminatie is beledigend, en soms ook erg duur, merkt de MAX Ombudsman.

“Verhoogd risico”

“Mevrouw Vleeshouwer is tachtig en rijdt al 54 jaar schadevrij. Ze is dan ook dol op auto’s, en bezuinigt er niet op. Toch vond ze de verzekeringspremie de afgelopen jaren wel erg hoog worden. Ze ging te rade bij haar tussenpersoon: waarom was die premie zo hoog? Dat bleek met haar leeftijd te maken te hebben. Vanwege haar tachtig jaren ziet de verzekeraar mevrouw Vleeshouwer als een verhoogd risico op de weg. Dat zijzelf nog nooit schade heeft gereden, doet er voor de verzekeraar niet toe.

De heer Juffermans bankiert al veertig jaar bij dezelfde bank, waar hij ook zijn hypotheek heeft. Binnenkort wordt hij zeventig. Recent kreeg hij een brief van de bank, met de mededeling dat hij vanaf zijn verjaardag minder rood mag staan. In plaats van 1.250 euro mag de heer Juffermans straks 1.000 euro rood staan.

Belediging door de bank

De heer Juffermans staat nooit rood, dus een praktisch probleem levert dit niet op. Maar de brief kwam op hem over als een belediging. Een belediging door de bank waar hij al zo lang zijn geld aan toevertrouwt. Dat voelt niet lekker. Hij belde daarom met de bank. Daar weten ze dat hij nooit rood staat, hoeveel er elke maand binnenkomt en hoeveel overwaarde er op zijn huis zit. Waarom zien zij hem dan toch ineens als minder kredietwaardig? De bankmedewerker legde uit dat hij puur vanwege zijn leeftijd minder geld mag lenen. Ze konden helaas niet anders, werd er nog aan toegevoegd.

Overgestapt naar concurrent

Mevrouw Vleeshouwer zag een mooie aanleiding om haar auto in te ruilen voor een nieuwe. En tegelijk haar verzekeraar in te ruilen voor eentje die niet discrimineert. Die zijn er namelijk ook. Ook de heer Juffermans zette de zaken snel naar zijn hand. Via internetbankieren had hij met een paar muisklikken aangevinkt dat hij voortaan 2.500 euro rood mag staan, in plaats van 1.250 euro. Kennelijk vindt de bank dat wel goed, en het kost niets extra. De heer Juffermans wacht nu af of hij weer een geautomatiseerde ‘verjaardagsbrief’ van de bank zal ontvangen.

Wat zijn uw ervaringen?

We krijgen vaker meldingen over leeftijdsdiscriminatie, vaak door financiële dienstverleners. Mevrouw Vleeshouwer en de heer Juffermans zijn prima in staat dit zelf op te lossen. Toch hebben beiden hier een vervelend gevoel aan overgehouden. Ze voelen zich weggezet. Afgeschreven. Gediscrimineerd. Wij zijn benieuwd naar hoe u hier tegenaan kijkt en of u hier zelf wellicht ervaringen mee heeft. U kunt ze kwijt in ons spreekuur of op ons forum.”

Geef een reactie

Reacties (6)

  Nee, geen ervaring mee.(73 jaar) maar als je weet hoe verzekeraars en banken risico’s inschatten dan is het duidelijk dat ze zo reageren. Me erover druk maken heeft geen enkele zin, overstappen wel.

  Verhoging van premie is ook mij overkomen. Niet accepteren!
  Ik ben overgestapt naar promovendum, die doen dit niet!

  Ook bij het huren van een auto op vakantie is er vaak leeftijdsdiscriminatie.

  Inderdaad gebeurt dit. Ik kreeg laatst een brief van International Card Services met de mededeling dat een eventueel saldo op mijn Bijenkorfkaart in de maand waarin ik 75 wordt, direct afgelost moet worden. Ik ben al jaren klant bij ze en heb nooit problemen. Heb nooit aflossingsproblemen gehad en voor 10-duizenden euro op mijn kaart uitgegeven toen ik voor werk in Verre Oosten en Midden Oosten woonde en werkte, met medeweten van ICS. Ik vind de toekomstige wijziging pure discriminatie.

  Al deze ellende heb ik ook gehad. Na zo’n 20 jaar sparen, , heb ik een Canta gekocht ( overdekt invalidenvoertuig). Dit ding kan ik alleen WA verzekeren want is verplicht maar casco wil men niet verzekeren want ik ben ouder dan 80 jaar.

  Ja, Dat is nou één van de vele nadelige nadelen van een te ver doorgevoerde Marktwerking ! Met dank aan de VVD en CDA , al 13 jaar lang !!!