Registeren Inloggen

Besteld bij Nederlandse webshop maar krijg pakketje uit China

Een pakketje uit China, terwijl u dacht dat u bij een Nederlandse webshop had besteld. Is het u al eens overkomen? Waarschijnlijk had u te maken met dropshipping. Maar wat is dat eigenlijk? En mag dat zomaar?

Wat is dropshipping?

U bestelt een product bij een Nederlandse webshop. Na weken wachten, komt het pakketje uit een Chinese fabriek. Hoe werkt dat? De webshop bestelt het product bij een buitenlandse leverancier en die stuurt het direct naar uw bezorgadres. Dat is handig voor de webshop, want die hoeft niet te investeren in een magazijn.

Steeds meer dropshippers

Dropshipping wordt steeds populairder. Met name jongeren starten dit soort nieuwe webshops. Op internet staan cursussen die uitleggen hoe dropshipping werkt en hoe u snel geld verdient. De NOS meldt dat er dit jaar al 5000 jongeren een bedrijfje zijn gestart in e-commerce. Dat is een ander woord voor: verkoop via internet. Volgens de Kamer Van Koophandel (KvK) waren dat er 7.000 in heel 2019.

Is dropshipping legaal?

Veel consumenten voelen zich misleid wanneer ze erachter komen dat ze iets bij een dropshipper hebben gekocht. Toch is het wel legaal. Een ondernemer mag zelf bepalen met wie hij zaken doet. Het kan alleen wel nadelen hebben voor de klant. Nadelen die niet altijd duidelijk zijn tijdens het bestellen.

Nadelen

Allereerst hebben producten die uit het buitenland komen vaak een langere levertijd. De webshop is niet verplicht om de levertijd erbij te vermelden. Als de levertijd er bij aankoop niet bij staat, mag het maximaal 30 dagen duren voordat u het product krijgt. Daarnaast speelt kwaliteit ook een rol. De webshop-eigenaar krijgt het product vaak zelf niet in handen, dus kan de kwaliteit niet controleren. Ook pakken dropshippers relatief hoge marges op het product en is het product bij de leverancier veel goedkoper. U betaalt vaak tientallen euro’s voor iets dat bij de leverancier maar een paar euro kost.

Verkooptrucs

Veel dropshippers maken op hun website gebruik van kenmerkende verkooptrucs. Op deze afbeelding ziet u een voorbeeld. Allereerst krijgt u 50% korting, daardoor lijkt het erg voordelig om het product bij deze webshop te kopen. Daarnaast staat er: voor 23:45 besteld, is zelfde dag verzonden. Klanten denken daardoor dat ze het product snel in huis hebben, maar dat staat er niet. De bezorging kan nog weken op zich laten wachten. Ook staat er bij hoeveel producten er nog op voorraad zijn, maar dat klopt waarschijnlijk niet. Een dropshipper heeft meestal geen voorraad en de leverancier heeft vaak een enorme voorraad. Dit doet verkoper om u een gevoel van schaarste te geven waardoor u het product sneller zult kopen.

Hoe herkent u een dropshipper?

Iedere webshop ziet er natuurlijk weer anders uit. Maar er zijn een paar dingen waarop u kunt letten om erachter te komen of u bij een dropshipper bestelt.

1. Google de afbeelding van het product.
Via een handige truc op Google, kunt u terugvinden op welke websites de foto nog meer voorkomt. Komt u de foto tegen op andere websites met hele lage prijzen? Dan weet u hoe laat het is. In dit artikel leggen we uit hoe deze truc werkt.

2. Let op de levertijd
Staat de levertijd erbij vermeld? Zo niet, vraag het dan na bij de webshop.

3. Controleer de gegevens van de webshop
Staan alle gegevens online? Zoals: KvK-nummer, btw-nummer, een telefoonnummer en een adres?

4. Google naar de reviews / ervaringen van de webshop
Soms hebben mensen al eerder geklaagd over een webshop als ze niet tevreden zijn. Google daarom ook altijd eerst even de webshop voordat u bestelt. Ga alleen niet blind op reviews af, want ook die kunnen nep zijn.

Ervaring

Heeft ervaring met dropshipping? En wat vond u ervan? Reageer hieronder of op ons forum.

Geef een reactie

Reacties (5)

  Ja ik heb dat ook meegemaakt. Ik kocht een blouse bij support Unique. De blouse was te klein. Ik kan t terug sturen ‘a €25,00. Naar China. Na dat mijn dochter voor me keek op Ali express. Is daar de blouse €7,00.ik heb €29,95 betaald voor de blouse. De blouse lig nu in de kast.

  ook ik heb langer dan een maand op een besteld product moeten wachten
  wat uiteindelijk uit China
  kwam.
  ook heb ik schoenen die uit China kwamen besteld die te klein waren die móest
  ik zelf naar een door de
  leverancier opgegeven adres terug sturen, hoe gek kan het worden!!!

  Een aantal jaren geleden wou onze dochter voor haar spaargeld een smartwatch kopen. Een webshop, ik weet niet meer welke maar het was zo’n voordeelkoopjeswebshop waar men vrijwel iedere dag wel een mail met aanbiedingen krijgt.
  Onze dochter zag een mooie smartwatch voor zestig euro en wilde deze graag hebben. Wij hebben het toen besteld. Binnen een week of tien dagen hadden we de smartwatch in huis.
  Helaas voldeed de smartwatch niet aan de verwachtingen en werkte niet naar behoren. Dus namen we contact op met de klantenservice van de webshop en werden wij vriendelijk te woord gestaan. De smartwatch kon geretourneerd worden en wij kregen het aankoopbedrag terug. Dit was allemaal keurig netjes opgelost.
  Maar nu komt het. Zoals u zult begrijpen was onze dochter teleurgesteld in de smartwatch en wilde toch nog eens kijken. Iemand had ons al eens verteld dat je op ‘Ali express’ leuke aankopen kunt doen. Zo kon het gebeuren dat wij op die site vele smartwatches zagen voor prijzen variërend van vijf euro tot vijfentwintig euro. Toch, toen we exact dezelfde smartwatch zagen staan voor verkoopprijzen variërend van zeven tot vijftien euro waren we op zijn zachtst gezegd ‘flabbergasted’! Voor exact dezelfde smartwatch hadden wij bij zo’n voordeelkoopjeswebshop zestig euro exclusief verzendkosten betaald. Het was een geluk dat de koop ongedaan was gemaakt en dat we de zestig euro terug hadden gekregen.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat je echt goed moet opletten. Regelmatig zitten er ‘leuke mails met aanbiedingen’ in het postvak. Een handige usb-stick, een leuke gadget, super geweldige sneakers die niet kapot te krijgen zijn, je kunt het niet zo gek bedenken het is er allemaal voor een ‘scherpe prijs’. Als klant denk je een leuk en voordelig koopje te hebben gedaan. Echter niets is minder waar! Mijn advies is dan ook om eerst eens op Ali express te kijken of het betreffende artikel daar ook wordt aangeboden.
  Het mag dan allemaal legaal zijn en in ons geval was er geen sprake van ‘dropshipping’ maar ik kan u wel vertellen dat je je toch wel ‘beetgenomen’ voelt wanneer je een aankoop voor een veel en veel lagere prijs bij een andere webshop krijgt aangeboden en dan ook nog eens met lagere verzendkosten tot geen verzendkosten.

  […] u bij een Europese webshop, maar die bestelt het product bijvoorbeeld weer in China. Dat heet dropshipping. Waar moet het dan naar terug? Retourneren en terugbetalingen kunnen moeilijker zijn, vooral als […]

  Ik vandaag ook. Besteld bij nls website van halen mode. 85 euro. Jurken zat vlekken in. Retour moet naar china maar moet ik zelf betalen of ik kan 40% van mn aankoop on coupon krijgen om bij hun te besteden. Telefoon nr werkt niet en mail is een automatische reply van 6 verschillende mailtjes