Registeren Inloggen

Onderzoek: Bijna helft Nederlanders wil duurzame uitvaart

Meer dan twee op de vijf Nederlanders (41 procent) vindt het belangrijk dat hun uitvaart het milieu zo min mogelijk belast. Dat blijkt uit het Nationale onderzoek naar de Dood, Afscheid en Verder leven in opdracht van coöperatie DELA. De afgelopen jaren is een trend te zien dat mensen duurzamer consumeren. Ook bij een uitvaart vinden Nederlanders duurzame alternatieven dus belangrijk.

Nederlanders vinden milieu belangrijk

Aan het onderzoek van DELA deed een representatieve vertegenwoordiging van Nederlanders boven de 25 jaar mee. Wat opvalt is dat maar 13 procent van de Nederlanders milieubelasting onbelangrijk vindt. Dit geldt voor Nederlanders uit alle regio’s. Er zijn dus geen verschillen tussen bijvoorbeeld mensen in de Randstad en Zuid-Nederland.

Klimaatneutrale uitvaarten

Uitvaartondernemers zijn bezig om uitvaarten steeds duurzamer te maken. DELA wil dat in 2030 al haar uitvaarten klimaatneutraal zijn. Dat betekent voor hen een uitvaart zonder CO2-uitstoot en uitvaartkisten en bedrijfskleding van duurzaam en herbruikbaar materiaal. Ook experimenteert DELA. met de eerste elektrische crematieoven in Nederland en nieuwe uitvaartmethoden.

Duurzame kist

In 2021 was de gemiddelde uitstoot per uitvaart van DELA exclusief bezoekersvervoer 56 procent lager dan in 2015. Maar dat getal is mogelijk vertekend door de coronabeperkingen. De verlaging van uitstoot is bereikt door energie groen in te kopen, energiebesparing in gebouwen, renovaties, zonnepanelen, verduurzamen van de uitvaartkist (2019) en over te stappen op elektrische leasewagens (nu 39 procent van de vloot).

Fietsrouwstoet

Wilt u zelf zorgen dat uw uitvaart duurzaam verloopt? Dan is het verstandig om uw wensen hiervoor aan uw familie door te geven. U kunt een uitvaartondernemer kiezen die duurzaam opereert, maar ook zelf keuzes maken waarvan uw uitvaart duurzamer wordt. Kijk bijvoorbeeld naar het type kist, de hapjes en het type vervoer dat wordt gebruikt. Tegenwoordig is zelfs een rouwstoet op de fiets mogelijk.

Geef een reactie

Reactie

    Dela is zeker niet de eerste in Nederland die elektrische ovens gebruikt. Bij het prachtige crematorium ‘tLief in Beesd wordt al geruime tijd duurzaam gecremeerd.