Registeren Inloggen

Plastic flesjes inleveren tegen statiegeld kan nog beter. Hier kunt u ze kwijt

We moeten er kennelijk echt nog even aan wennen met z’n allen dat we ook kleine flesjes tegen statiegeld kunnen inleveren. Anders valt niet te verklaren dat er in 2022 maar 58 procent werd ingezameld. Toch is dit al sinds 1 juli 2021 mogelijk. Er komen steeds meer inleverpunten, ook op treinstations.

42 procent van de plastic flesjes met statiegeld komt niet retour

Het Afvalfonds is in zijn recente jaarverslag over 2022 terecht trots op de resultaten wat betreft recycling in ons land. Het gaat hierbij over allerlei verpakkingen in het algemeen, van papier tot karton en plastic. We behoren tot de koplopers in Europa. Maar wat betreft de kleine plastic flesjes kan het beter, zegt deze organisatie, die verantwoordelijk is voor de inzameling ervan. Want de doelstelling is om 90 procent van die dingen in te zamelen.

Maar we zijn in 2022 op slechts 58 procent blijven steken. Dat betekent dat 42 procent van de kleine plastic flesjes met statiegeld niet is ingeleverd. Wist u trouwens dat u plastic flessen/flesjes met statiegeld kunt herkennen aan het statiegeldlogo?

Plastic statiegeldflessen retour in 2022:
Totaal:                               75 procent
Grote flessen:                  88 procent
Kleine flesjes:                  58 procent

Alles wat nieuw is en snel komt, gaat moeilijk

We hebben dus nog wel een lange weg te gaan. Maar dat is gebruikelijk bij alle nieuwe maatregelen, zeker als ze zo snel achter elkaar worden ingevoerd. Volgens het Afvalfonds heeft het tijd nodig. Dit jaar is ook het inzamelen van blikjes met statiegeld gestart. De rijen bij de emballage in de supermarkten zijn om diverse redenen erg lang. En de afwikkeling loopt ook niet overal even prettig. Maar dat het begint te werken, is te zien in de openbare ruimte, die er aanmerkelijk schoner uitziet.

De gedachte achter inleveren tegen statiegeld is dan ook het tegengaan van zwerfafval. Om diezelfde reden is medio 2023 ook ingevoerd dat we extra moeten betalen voor frietbakjes bij de snackbar. Lees hierover 2 artikelen, 1 over blikjes met statiegeld en 1 over plastic bakjes en koffie-to-go-bekers.

Hoeveel statiegeld krijgt u?
Grote flessen:                              25 cent
Kleine flesjes/blikjes:                 15 cent (hetzelfde bedrag betaalt u voor een plastic frietbakje)

Waar kunt u plastic flesjes met statiegeld inleveren?

Wist u dat er 28.000 inzamelpunten zijn om deze flesjes in te leveren? Van supermarkten tot sportverenigingen en tankstations, maar tegenwoordig kan het ook op treinstations. Momenteel kan dat al op de 5 grootste NS-stations (Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport) en vanaf 2024 op 50 stations in het land.

Het aantal inzamelpunten blijft groeien. Nu moeten de mensen nog iets meer tot het besef komen dat ze een paar stappen moeten zetten om naar het innameapparaat te lopen. Daarvoor heeft het Afvalfonds al gedragswetenschappers ingezet, om te kijken hoe hier verbetering in kan komen. Want voor oud papier en glas zijn we allang gewend aan inleveren op speciale plekken. Daar hoor je anno 2023 helemaal niemand meer over. Lees hier over afvalscheiding in het algemeen. Bekijk ook eens de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Geld betalen voor plastic bakje friet en koffie to go beker: dit verandert er per 1 juli voor wegwerpplastics

(Bron: Afvalfonds, Milieu Centraal, Rijksoverheid, AD, NS, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Er moet ook voor gezorgd worden dat alle merken flesjes (en blikjes)in alle apparaten ingeleverd kunnen worden, nu nog verplicht om naar de winkel toe te gaan waar het flesje/blikje is gekocht.

    […] leveren. Dit bedrag toont aan dat er nog een aanzienlijke winst te behalen valt. Dat vraagt om het extra stimuleren van het inlevergedrag. Om dit aan te pakken, plant de industrie een forse uitbreiding van inleverpunten. Er moeten 800 […]