Registeren Inloggen

Ontvangt u toeslag? Let op dat u geen terugvordering krijgt

Een toeslag is uiteraard bedoeld als steuntje in de rug. Het kan u enorm helpen met de maandelijkse vaste lasten, zoals voor de kosten van de zorgverzekering. Maar als u niet goed oplet, kunt u een flinke rekening ontvangen.

Toeslag

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en inkomen kunt u in Nederland diverse toeslagen ontvangen. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag.

Onterecht toeslag ontvangen

Om de toeslagen te kunnen krijgen, moet u een aantal zaken doorgeven bij het aanvragen. Uw inkomen bijvoorbeeld. Maar als u dit niet goed invult, of niet regelmatig controleert en bijwerkt, loopt u het risico dat u veel moet terugbetalen.

Als blijkt dat u een hoger inkomen heeft dan u doorgeeft, of wanneer er iets in uw persoonlijke situatie verandert zonder dat u dit aankaart, dan kan het zijn dat u onterecht toeslag ontvangt of dat u teveel krijgt. Dit kan tot gevolg hebben dat u het complete bedrag dat u heeft gekregen, of een deel hiervan moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Als het gaat om zorgtoeslag kan dit oplopen tot maar liefst 1476 euro.

Controleer uw inkomen

Velen weten niet dat ze zelf regelmatig moeten controleren of hun inkomen en persoonlijke situatie nog klopt. Hierdoor komt het veel voor dat mensen jaarlijks geld terug moeten betalen aan de Belastingdienst. Om dit te voorkomen is het van belang dat u uw verwachte inkomen (en dat van uw partner) regelmatig checkt en eventueel aanpast. Bijvoorbeeld na een loonsverhoging of als u met pensioen gaat. Dit kunt u inzien en veranderen in Mijn toeslagen van de Belastingdienst.

Weet u uw inkomen nog niet zeker? Bijvoorbeeld omdat u zzp’er bent? Geef dan een hogere schatting van uw inkomen door. Want als u een te laag inkomen doorgeeft, krijgt u meer toeslag dan waar u recht op heeft. Bovendien kunt u aan het einde van het jaar toeslag met terugwerkende kracht ontvangen als bij de definitieve berekening blijkt dat u een lager inkomen heeft dan doorgegeven.

Weten waar u recht op heeft?

Wilt u weten op hoeveel zorgtoeslag u recht heeft in 2024? In dit artikel hebben wij alle bedragen op een rij gezet voor u. En op deze website van de Belastingdienst kunt u zelf uw (en uw partners) toetsingsinkomen berekenen. Bent u het niet eens met de definitieve berekening van de Belastingdienst? Hier kunt u lezen hoe u bezwaar kunt maken.

(Bron: Belastingdienst, Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Het probleem met de vele regels is dat als de belastingdienst het niet eens weet ,hoe moet de gewone burger er nog uit komen, toeslagen zijn niet nodig als er een fatsoenlijk loon tegenover staat , en dat je van één loon kan leven ,en nog wat kan overhouden , maar helaas de belasting druk is zo hoog………