Registeren Inloggen

Op tv: Bestolen door eigen kind

1 op de 20 ouderen wordt jaarlijks het slachtoffer van ouderenmishandeling. Financieel misbruik door familieleden of zorgverleners komt het meest voor. Het gaat dan om bankrekeningen die leeg zijn gehaald of waardevolle spullen die zijn ontvreemd. Hoe gaat dit soort diefstal in zijn werk en hoe kunt u dit voorkomen?

Tienduizenden verdwenen van bankrekening

‘Yvonne’ (echte naam bij redactie bekend) schrikt als ze toevallig de bankrekening van haar moeder bekijkt. Haar zus, woonachtig in het buitenland, blijkt al maanden met regelmaat bedragen naar haar eigen bankrekening over te maken. Als ‘Yvonne’ alles bij elkaar optelt, gaat het om tienduizenden euro’s. De zussen raken verwikkeld in een strijd en uiteindelijk krijgt moeder een bewindvoerder. Maar het leed is dan al geschied.

‘Financieel misbruik onder ouderen zal groter worden’

Notaris Leo van Veen is bekend met financieel misbruik van ouderen. Hij maakt maandelijks mee dat nabestaanden hun vermoeden uitspreken dat er mogelijk onterecht geld is ontvreemd door andere familieleden. Als Van Veen dan een onderzoek instelt, komt er in een aantal gevallen daadwerkelijk ellende bovendrijven. Met de verdergaande digitalisering schat de notaris dat financieel misbruik onder ouderen alleen maar groter wordt. In de studio praat Elles de Bruin hierover met Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, en erfrechtadvocaat Tim Fluitman.

KLM stort geld tickets op verkeerde bankrekening

En verder: Gerrit en Hella Moerman willen in 2022 op vakantie gaan naar Zuid-Afrika. Maar als reisbemiddelaar Van Geldorp Reizen er na de boeking mee ophoudt, willen ze hun geld terug. Ze vragen ook KLM het geld van de al betaalde vliegtickets terug te storten op hun eigen bankrekening. KLM vindt dat geen probleem, maar stort de ruim 4.000 euro op de rekening van de reisbemiddelaar, die de tickets voor het echtpaar bij KLM had aangeschaft. Het echtpaar staat met lege handen, want van Geldorp reageert niet op verzoeken om het geld door te boeken naar de familie Moerman. KLM zegt dat het hun beleid is om het geld over te maken op het rekeningnummer vanwaar de tickets zijn betaald. Maar is dat wel juist? MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in de zaak.

Kijk Meldpunt op 14 april om 19.50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reactie

    Ik sta al 5 jaar aan de zijlijn van financiële uitbuiting/Ouderenmishandeling.
    Notaris Leenstra uit Bergen heeft mijn terminale zieke vader (aan hoge dosis morfine) en fors demente moeder een levenstestament laten tekenen. Er waren vele indicatoren om het wilsbekwaamheidsprotocol te volgens. Dit Levenstestament, volledig geïnitieerd door broer gaat direct in volgens Leenstra. Mijn ouders hadden er ook voor kunnen kiezen om op te nemen dat het pas ingaat als ouders wilsonbekwaam zijn aldus deze notaris. Maar deze wens staat zelfs twee keer in het levenstestament. Notaris leenstra geeft dus een vrijbrief voor financieel misbruik/ mishandeling. Allen vinden moeder wilsbekwaam maar handelen vanuit het Levenstestament waaruit pas gehandeld mag worden als er sprake is van wilsONbekwaamheid. De reden dat notaris Leenstra met spoed kwam, op aandringen broer, is de euthanasie wens van vader. Maar deze staat er helemaal niet in!!
    Toch is rechter Mr Ulrichi te spreken over het handelen van de notaris. Of eigenlijk wordt deze notaris simpelweg de hand boven het hoofd gehouden. De notaris beweerd dat ze tussen februari (enige gesprek over LT) en juli (passeren lt) 1 x heeft gebeld met ouders. Mijn ouders vertelde haar helemaal niet bezig te zijn met een levenstestament en het veel te druk te hebben. Hieruit blijkt dus dat vooral mijn broer een levenstestament voor ouders wilde om zichzelf enorm te verrijken. Als deze er niet was was alles na langstlevende gegaan. De rechter zegt dat uit niets is gebleken dat de financiën niet goed gedaan zijn door broer maar gaat volledig voorbij aan het feit dat ik al 4 jr met advocaat vraag om rekening en verantwoording en deze niet krijg. Later als ik wel rekening en verantwoording krijg blijken 10 tallen duizenden euro’s verdwenen, een dure auto van ouders verkocht waarbij broer een groot bedrag op zijn rekening laat storten. Ipv verantwoordelijkheid te nemen liegt de notaris er lekker op los in de rechtbank (opgenomen)en komt ze weg met haar broddelwerk.