Registeren Inloggen

Overstappen bij vast energiecontract wordt duurder

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de beloofde nieuwe regels voor overstappen bij een vast energiecontract bekendgemaakt. Naar verwachting ingaand op 1 april 2023, komen die er op neer dat overstappen van leverancier duurder wordt. De achterliggende reden is dat leveranciers door deze striktere regels weer jaarcontracten met vaste tarieven gaan aanbieden.

Duur ingekochte energie

Zomaar tussentijds uw vaste energiecontract opzeggen zal minder gemakkelijk zijn vanaf de ingangsdatum van de nieuwe regels. Op dit moment is 1 april als start genoemd. Nu nog betaalt u slechts een bedrag van om en nabij de 50 euro bij tussentijds overstappen van uw vaste contract. Maar dat is tegen het zere been van de aanbieders die zo met de duur ingekochte energie blijven zitten, als klanten plots overstappen naar een goedkopere concurrent. Vooral bij een abrupte scherpe daling van de inkoopprijzen zal dat het geval zijn.

Liever langjarige contracten

Daarom ook is er bijna geen energiebedrijf (op Greenchoice na) te vinden dat momenteel vaste langdurige contracten aanbiedt. Nu hebben de meeste mensen een variabel contract, gebaseerd op de wisselende inkoopprijzen. Zo verandert de prijs vaker dan voor de huidige energiecrisis, namelijk wel een paar maal per jaar. Maar dat vindt de consument bepaald niet prettig, want die houdt niet zo van die financiële onzekerheid. Daarom genieten langjarige contracten ook de voorkeur.

Afkoopsom omhoog

Onder de nieuwe regels van ACM kan de consument dus niet zomaar meer overstappen bij een vast contract. Want de afkoopsom om onder uw contract uit te komen zal niet meer standaard zo laag zijn als in het verleden. Onder de nieuwe regels telt de resterende looptijd van het oude contract zwaar mee en het verschil in tarief tussen het oude en het nieuwe contract. Met andere woorden: het gaat u meer geld kosten om uw vaste contract op te zeggen en over te stappen naar een ander bedrijf. Voor energiecontracten die zijn afgesloten voor 1 april zullen nog de oude overstapregels gelden.

(Bron: ACM. Foto: ANP)

Overstappen van energieleverancier loont weer

Geef een reactie