Registeren Inloggen

Overstappen van energieleverancier loont weer

De energiecrisis is nog niet voorbij. Wel is de overheid bijgesprongen met 2 keer 190 euro op uw bankrekening. En het prijsplafond voor energie gaat op 1 januari 2023 in. Maar de prijzen blijven hoog. Toch kan overstappen, voor variabele contracten, naar een andere leverancier weer lonen. De inkooprijzen voor gas zijn namelijk gedaald. Expert Ben Woldring geeft uitleg.

Prijspiek in augustus 2022

“Als we nu kijken naar de energiemarkt, dan was er een prijspiek op de groothandelsmarkt eind augustus 2022. Inmiddels liggen de prijzen veel lager,” zegt Ben Woldring van onafhankelijke energievergelijker Gaslicht.com. “Historisch gezien was de gasprijs zo rond 0,70 euro per kuub gas. Eind vorig jaar liep dat op naar 1 euro per kuub. Afgelopen zomer, door de ontwikkelingen in Oekraïne, was er een grotere vraag dan aanbod en de prijzen stegen naar 4 euro per kuub gas. Inmiddels zijn er weer energieleveranciers die rond de 2,35 euro per kuub gas rekenen.”

Markt is gekalmeerd

“We zien dus dat de markt enigszins is gekalmeerd. Maar die prijs van 2,35 euro per kuub gas is nog steeds 3 keer meer dan we gewend waren,” waarschuwt Woldring voor te veel euforie. “Dit geldt niet alleen voor de gasprijzen, ook de elektriciteitsprijzen zijn keer 3 omhooggegaan in amper een jaar tijd.”

Energieleverancier kiezen

Betekent dit dat overstappen weer zinvol kan zijn? “Om even een vertaalslag te maken naar de consumentenmarkt: gelukkig is er weer wat te kiezen,” concludeert Woldring. “Er zijn weer aanbieders, die nieuwe klanten verwelkomen. Dat is het goede nieuws. Het gaat nu nog uitsluitend om variabele contracten, dat wel. Vaste prijzen komen in de loop van volgend jaar pas weer terug. De bedoeling was in januari 2023, maar toezichthouder ACM moet nog met nieuwe beleidsregels komen en daar wachten de energieleveranciers op.”

Grote diversiteit in tarieven

“We zijn nu ver van die piek van augustus vandaan,” constateert Woldring verheugd. “En er zijn grote prijsverschillen tussen de aanbieders. Sommige leveranciers hebben namelijk op een wat ongelukkig tijdstip ingekocht. Zulke aanbieders zitten nog op de oude prijs. Maar er zijn er ook bij die nu inkopen en veel lager kunnen zitten. We zien nu een grote diversiteit in tarieven.”

“U ziet als consument misschien nu ook regelmatig mailtjes voorbijkomen van aanbieders met tarieven van 3 euro per kuub gas. Maar er zitten er ook bij die gas flink wat goedkoper aanbieden, bijvoorbeeld voor 2,35 euro. Dat is wel 20 procent verschil.”

Overgaan naar voordeliger aanbod

“Het moment van inkoop is dus bepalend voor het tarief dat de energieleverancier aan de klant doorberekent,” constateert Woldring. “Wie op de piek heeft ingekocht, heeft dat op een ongelukkig moment gedaan. Er zitten ook bedrijven bij die elke dag inkopen. Die krijgen een mooi gemiddelde van de prijs. Er is dus momenteel een heel scala aan prijzen. Maar dat hoeft u als consument niet te pikken. Want u kunt naar een voordeliger aanbod overgaan.”

Prijsplafond

Hoe kijkt Woldring aan tegen het prijsplafond, dat per 1 januari 2023 ingaat en duurt tot en met 31 december 2023. “Dat is het best samen te vatten als volgt: de overheid betaalt ongeveer de helft van het energietarief. Het geeft dus 50 procent korting op uw energie. Dat geldt voor een verbruik tot 2.900 kW uur en 1.200 kuub gas. Daarboven betaalt u de normale prijs. Die 50 procent korting moeten we dus wel zien in het licht van prijzen die 2 keer zo hoog zijn als die we gewend waren te betalen.”

Met andere woorden: we moeten ons niet rijk rekenen. Het blijft belangrijk op uw verbruik te letten. “De consument betaalt binnen het prijsplafond € 0,40 per kilowattuur en 1,45 per kuub gas. Dat is ongeveer de helft van de actuele marktprijs. Het gaat nog spannend worden in 2024.”

Langetermijnplanning en divers energiebeleid

Woldring doet daarom een oproep aan het kabinet: “Begin aan een langetermijnplanning met inkoop. Het gaat nu nog veel te veel op de emotie. Maak lange termijnafspraken met verscheidene landen zoals de Verenigde Staten, Noorwegen, Australië, Algerije, en Qatar. Maar ga niet voor 1 land. Want dan krijgen we hetzelfde als met Rusland het geval was. Van de leveringen in Europa kwam 40 procent uit dat land. En we weten nu hoe gevaarlijk dat is. Zorg dus voor een divers energiebeleid, een mix. Maak lange termijnafspraken zoals Duitsland en Italië dat met Nederland hebben gedaan met betrekking tot gas uit Groningen. Laten wij dat nu zelf ook gaan doen met onze leveranciers.”

Prijsplafond energie is er voor iedereen, maar alleen in 2023

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

    Mensen met stadsverwarming kunnen NIET overstappen voor hun warmte.

    Ik vraag mij af waarom wij, seniorflatbewoners, met BLOKVERWARMING geen prijsplafond krijgen!
    Het is te moeilijk om uit te rekenen omdat er 1 gasmeter aanwezig is zegt de minister!
    Wij krijgen elk jaar wel een individuele afrekening via de verhuurder en dan blijkt dat er uitgerekend is wat je verbruikt hebt en moet betalen, wij komen op 959 m3 stookgas.
    Dus ….. wat is er moeilijk aan?
    Wel RIJKEN laten profiteren maar de ouderen(AOW’ers) helemaal niet!
    Schande!

    @Lovada;
    Ook mensen in een woning met blokverwarming en blokelektriciteit, veelal in grote flatgebouwen, krijgen een tegemoetkoming in de energiekosten. Dat heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie bekendgemaakt.
    https://nos.nl/l/2456633

    Bovendien wonen niet alleen AOW-ers in woningen met blokverwarming en niet alleen “rijken” hebben baat bij het prijsplafond.

    […] of the energy tariff,” summarizes expert Ben Woldring of gaslicht.com, in a conversation with MAX Report Center. “So we have to see the 50% discount in light of prices that are double what we used to […]

      @WorldTodayNews,
      Your English text is verbatim in the article and, in my opinion, contributes nothing.

    […] de energía”, resume el experto Ben Woldring del sitio web gaslicht.com, en conversación con Centro de informes MAX. “Así que tenemos que ver ese descuento del 50 por ciento a la luz de los precios que son el […]

      @Notiulti,
      Su texto en español está textual en el artículo y, en mi opinión, no aporta nada.

    […] Overstappen van energieleverancier loont weer […]

    Het is een gedoe met deze schandalige prijzen ! Juist de gewone burger is steeds weer te dupe met zijn cao loontje of AOW !
    Intussen zijn in de afgelopen jaren een groot aantal miljonairs bij gekomen , vaak ten koste van de gehele samenleving ! [samenleving met een schandalige onderscheid ! ]