Registeren Inloggen

Uitvaartcoöperatie DELA neemt Yarden niet over

De overname van uitvaartbedrijf Yarden door branchegenoot DELA gaat niet door. In 2019 kondigt DELA aan om noodlijdend Yarden te helpen. Maar de deal blijkt voor DELA te riskant. Ongeveer 1 miljoen polishouders van Yarden blijven in onzekerheid achter.

Spijtig

DELA trekt zich terug, omdat de onzekere financiële situatie bij Yarden mogelijk nog jaren duurt. Algemeen directeur Edzo Doeve van DELA vindt dit spijtig. “Maar als coöperatie zonder winstoogmerk stellen wij de belangen van onze leden voorop. En dat is precies wat wij nu doen. Want de onzekerheid bij Yarden is niet in het belang van onze leden.”

Problemen

Yarden zit al enige tijd in financiële problemen. Doordat de rente al lange tijd laag is en omdat ze in het verleden veel naturapolissen hebben verkocht. Daarbij wordt er geen vast geldbedrag uitgekeerd, maar worden alle uitvaartkosten vergoed. Alleen zijn die uitvaartkosten de afgelopen jaren flink gestegen. Het bedrijf besluit daarom in de zomer van 2019 om het uitvaartverzekeringspakket voor meer dan 380.000 verzekerden te versoberen. Klanten met een naturapolis moeten vanaf januari 2020 zelf opdraaien voor de hogere uitvaartkosten. Een kleine groep polishouders stapt naar de rechter en wordt voorlopig in het gelijk gesteld. Voorlopig, want het kan nog jaren duren voordat er een definitieve uitspraak is. DELA wil deze ontwikkeling niet afwachten.

Onzekerheid

Dat de deal niet doorgaat, zorgt voor veel onzekerheid bij de circa 1 miljoen leden van Yarden.  Het uitvaartbedrijf is dan ook niet blij met het besluit van DELA, maar denkt na over vervolgstappen. Wat de gevolgen voor de leden van Yarden precies zijn, is nog onduidelijk.

DELA twijfelt over overname Yarden, wat betekent dit voor u?

Geef een reactie