Registeren Inloggen

Verduurzaming vaak nog te duur

Zo langzamerhand realiseren de Nederlanders zich steeds meer dat energiebesparing noodzakelijk is. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent zich grote zorgen over de hoge energiekosten. De verwarming gaat lager en de ledlamp gaat aan. Tegelijkertijd begint er een verduurzamingsproces op gang te komen. Maar velen hikken nog tegen de kosten aan.

Kachel lager, korter douchen

Centraal Beheer doet met enige regelmaat een onderzoek onder 1.500 volwassen Nederlanders van 18 jaar en ouder. Daar zitten dan de laatste actualiteitsvraagstukken in verwerkt. Ditmaal is er ook gekeken naar de hoge energiekosten. Wat aan het licht is gekomen, is dat het energiebewustzijn flink is toegenomen. Meer dan de helft van de huishoudens is actief met energiebesparende maatregelen bezig. “Ze zetten de kachel lager en douchen korter, zoals een recente IPSOS enquête ook al laat zien,” zegt perswoordvoerder René Loman.

Ledlampen op nummer 1

“Dat is niet het enige: 60 procent is al overgestapt op ledlampen,” voegt Loman toe. “Dat is nu de nummer 1 in de verduurzamings-top 10.” Niet alleen gebruikt die verlichting minder stroom, maar ook de aanschaf ervan is goedkoop. Ook sluipverbruik bij ledlampen is minimaal vergeleken met ouderwetse gloeilampen.

Betaalbare oplossingen

Intussen kijken de mensen al wat verder. “Wat kunnen ze betalen aan verduurzaming van hun woning,” vertelt Loman. “Ze zoeken nu echt naar betaalbare oplossingen. Maar de mensen denken vaak alleen met eigen geld zonnepanelen en warmtepompen te kunnen installeren, wat zeker niet altijd zo is.”

Hiermee legt Loman de zere vinger op het grote probleem bij het energiebewustzijn en het verduurzamingsproces: geld. Velen gaan er vanuit dat de financiering met subsidies een “enorm gedoe” is. “Intussen doet twee derde al grote investeringen met eigen geld,” ziet Loman. Rond 18 procent maakt daarbij wel gebruik van subsidie. Circa 15 procent financiert verduurzaming van de eigen woning via de hypotheek. Dit gebeurt vooral bij starters die 6 procent extra kunnen meefinancieren voor verduurzaming.

Meer informatie nodig

“Die grote groep die nog tegen de financiering van verduurzaming aanhikt, heeft vooral meer informatie nodig. Ze willen zien hoeveel ze kunnen terugverdienen.” Centraal Beheer heeft de mogelijkheid van een scan ontwikkeld op zijn website. Die laat zien wat er mogelijk is. Om het minder ingewikkeld te maken, nemen ze subsidies mee in de vragenlijst. Zo kunnen drempels bij financiering worden weggenomen.

Beter verkoopbare woning

Verduurzaming heeft nog een ander voordeel dan besparing op de korte termijn. Want het leidt tot een verbetering van het energielabel, dat verplicht is bij verkoop, verhuur en oplevering. Daarnaast kan het leiden tot lagere hypotheeklasten. Uiteraard maakt het een woning ook beter verkoopbaar.

Geef een reactie