Registeren Inloggen

Reizen met pinpas kan zorgen voor dubbele reiskosten

Maakt u van de nieuwe mogelijkheid gebruik om in het ov met uw bankpas in te checken? Let dan goed op, want u kunt zomaar meer geld kwijt zijn dan de bedoeling is.

Nadeel van reizen met pinpas

Sinds eind januari 2023 is het overal op het spoor mogelijk om met uw pinpas of mobiele telefoon uw reis te betalen. Deze nieuwe betaalmethode heeft echter wel een nadeel: als u niet oplet, kan er zomaar 20 euro van uw rekening verdwijnen. Dat meldt BNR.

Extra opletten bij contactloos betalen

De mogelijkheid tot contactloos betalen is sinds maart 2021 over heel Nederland uitgerold. Het doel is om reizen met het openbaar vervoer laagdrempeliger te maken. Maar het systeem, met als  merknaam OVpay, kent ook kinderziektes. Als u met uw telefoon (waarmee u contactloos kunt betalen) of pinpas per ongeluk in de buurt van de check-in-paal komt, moet u 20 euro betalen. Het systeem registreert dan namelijk een check-in op de betaalpas zonder dat er wordt uitgecheckt. De NS brengt vervolgens het zogenaamde ‘correctietarief’ van 20 euro in rekening.

Wie heeft hier last van?

Dit probleem speelt vooral bij Androidtelefoons waarop Google Pay geladen is. Deze app vraagt namelijk niet altijd om bevestiging van een betaling. Volgens een woordvoerder van OVpay is er sinds de introductie van het systeem een toename van foutief afgeschreven reiskosten.

Onjuiste afschrijving? Zo krijgt u het geld terug

Heeft u ervaring met dit probleem? Dan kunt u het geld van de onjuiste afschrijving terugkrijgen. Bel hiervoor naar 0900-1433, dit is de klantenservice van OVpay. U kunt ook online doorgeven dat er onterecht geld van uw rekening is afgeschreven. Ga hiervoor naar uw reisoverzicht op OVpay.nl . Vul daar het NLOV-referentienummer in die u kunt zien bij het afschrift op uw bankrekening. Vul daarna het afgeschreven bedrag in. En tot slot de naam van hetzelfde station. Op deze manier past u de prijs van uw reis aan naar 0 euro. Na maximaal 7 dagen heeft u het geld weer op uw rekening.

Hoe extra kosten voorkomen?

Wat kunt u doen om in de toekomst dubbele afschrijvingen te voorkomen? Heel simpel: haal de pinpas waarmee u wilt inchecken uit uw portemonnee en check dan pas in. Zorg ervoor dat uw mobiele telefoon of andere pasjes hierbij niet in de buurt van het paaltje of het poortje van inchecken komen.

Pas op bij in- en uitchecken in trein met bankpas

(Bron: OVpay, NS, ANP. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie

Reactie

    Ik had per ongeluk uitgecheckt met mijn pinpas ipv ov-chipkaart en ondanks dat ik uitcheckte voordat de bus verder reed is er 1,72 euro afgeboekt, stelletje oplichters.