Registeren Inloggen

Verzekeringen checken: schrappen of overstappen? 6 tips

Het is verstandig om regelmatig uw verzekeringen op een rij te zetten. Bekijk of u dubbel of juist te weinig verzekerd bent. December is hiervoor ideaal. Want dit is de maand dat u kunt overstappen van ziektekostenverzekering. Natasja Naron is directeur van Gabriël Financiële Bescherming in Amersfoort. Ze geeft 6 tips waar u bij het doornemen van uw verzekeringen op moet letten.

Tip 1: Bent u voor de juiste bedragen verzekerd?

Waar mensen vaak de mist in gaan, is dat ze wel verzekerd zijn, maar voor een te laag bedrag. Dit komt omdat het bedrag vroeger misschien wel klopte, maar door prijsstijgingen inmiddels niet meer. Natasja Naron: “Bekijk daarom of de dekking van de verzekering nog past bij uw huidige situatie. In gezinnen telt het zwaar mee of er kinderen zijn bijgekomen. En bij brandverzekeringen zijn de bedragen enorm veranderd vergeleken met vroeger.”

Tip 2: Dubbele of overbodige dekkingen controleren

Het kan ook zijn dat u dubbel bent verzekerd voor bepaalde zaken, legt Naron uit. “Als mensen gaan samenwonen, gebeurt het vaak dat bepaalde zaken dubbel zijn verzekerd. Meerdere losse verzekeringen kunnen dan samengevoegd worden. Het kan ook gebeuren dat iets niet meer hoeft te worden verzekerd. Ik sprak met een gepensioneerd stel dat de rechtsbijstandsverzekering opzegde. Want de arbeidsconflicten waarvoor ze hem hadden afgesloten komen niet meer voor in hun leven. Reist u niet meer buiten Europa, dan kunt u ook beter de werelddekking uit uw reisverzekering schrappen.”

Tip 3: Vergelijk, zit u nog bij de goede verzekeraar?

Betaalt u te veel premie? Is het ergens anders goedkoper? “De ene verzekeraar is beter in brandverzekeringen, de andere is beter in autoverzekeringen. Sommige zijn weer goed in pakketverzekeringen waar alles in zit. Daarom is het goed om dat regelmatig te vergelijken. Welke verzekeraar heeft een beter aanbod? Deze check hoeft niet speciaal in december. De meeste verzekeringen kunt u elke maand wijzigen. Maar het ligt anders bij een ziektekostenverzekering. Die lopen meestal voor een heel jaar vanaf 1 januari.”

Tip 4: Kijk jaarlijks apart naar uw ziektekostenverzekering

“Daarom zou ik de ziektekostenverzekering wel altijd in december los bekijken en eventueel aanpassen,” tipt Naron. “Wat verwacht u aan kosten voor het volgende jaar? Verwacht u komend jaar geen kosten voor medicijnen of ziekenhuiskosten? Overweeg dan om een hoger eigen risico te nemen. Want dat bespaart een hoop premie. Medische kosten uit een aanvullende verzekering vallen niet onder het eigen risico. Denk aan bijvoorbeeld fysiotherapie of tandartskosten. Dus daarvoor hoeft u het niet te laten om uw eigen risico te verhogen. Verwacht u juist wel bepaalde medische kosten volgend jaar? Zorg dan dat uw eigen risico en het aanvullend pakket daarop is afgestemd.”

Zorgtoeslag hoger én voor meer mensen in 2023

Voor de meeste mensen zal de zorgpremie komend jaar weer een stuk(je) hoger zijn. Gelukkig is de zorgtoeslag in 2023 ook hoger en komen er meer mensen hiervoor in aanmerking. De inkomensgrens is door de regering namelijk flink opgetrokken.

Invloed van inflatie

De hoge inflatie zorgt er wel voor dat veel verzekeringen in premie stijgen, constateert Naron. “Veel mensen hebben een indexatie op hun huis- en inboedelverzekering. Daarmee stijgt automatisch het verzekerd bedrag met de index mee, maar daarmee ook uw premie. Als u geen indexatie hierop heeft, dan is het wel verstandig om zelf te kijken of uw verzekerde bedrag niet beter omhoog kan met deze hard gestegen kosten.”

Tip 5: Stort bij op lijfrenteverzekering of lijfrenterekening

Een lijfrente is bedoeld als aanvulling op het pensioen. Vooral voor mensen die te weinig pensioen opbouwen, is dit interessant.

“Er zijn 2 vormen: lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. Een lijfrenterekening is vaak voordeliger en komt daarom ook meer voor. Jaarlijks kunt u een bepaald bedrag storten in een lijfrente. De hoogte is afhankelijk van uw inkomen en pensioenopbouw. Actueel in december is hoeveel ruimte u nog heeft en of dit nog wil (bij)storten op een lijfrente. Na storting krijgt u vaak 37 procent terug van de belastingen, dus 370 euro op 1.000 euro inleg. Tegen de tijd van een uitkering uit lijfrente, wat net als bij pensioenen over meerdere jaren wordt uitgesmeerd, moet u vaak 19 procent belasting betalen. Al met al krijgt u zo een belastingvoordeel van 18 procent (37-19 = 18).”

Tip 6: Premie overlijdensrisicoverzekering kan vaak omlaag

“Heeft u een paar jaar geleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, dan kan het zijn dat u nu tegen dezelfde dekking een lagere premie hoeft te betalen. Maar zeg uw oude verzekering pas op als uw aanvraag voor de nieuwe is goedgekeurd. Want dat is niet altijd het geval. Bij zo’n verzekering worden vaak gezondheidsvragen gesteld. Als zij op basis van deze antwoorden verwachten dat uw risico hoger is dan gemiddeld kunnen ze uw aanvraag weigeren of een verhoogde premie rekenen. Als u dan al uw oude verzekering hebt opgezegd, zou u onverhoopt alsnog duurder uit kunnen komen of hiervoor niet meer verzekerd kunnen zijn.”

Dat de premies van dit soort verzekeringen omlaag gaan, heeft volgens Naron voornamelijk met 2 zaken te maken. “We worden gemiddeld ouder. Daardoor is het risico verlaagd. En er is door de komst van buitenlandse verzekeringsbedrijven op de markt meer concurrentie, wat gunstig is voor de tarieven.”

Bonustip voor huurders

Uit een onderzoek van overstappen.nl blijkt dat 1 op de 5 huurders een opstalverzekering heeft, terwijl dat totaal onnodig is. Dat is namelijk alleen nodig als u een koophuis heeft. Onder opstal vallen alle bouwwerken die op uw grond staan. De verhuurder is als eigenaar van uw huis verantwoordelijk voor dit risico.

Zorgtoeslag omhoog in 2023: zoveel krijgt u

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] Daarom zijn we liever te veel verzekerd, dan te weinig. Toch kan het geen kwaad om al uw verzekeringen eens op een rij te zetten en te controleren of ze echt allemaal noodzakelijk zijn. Bovendien kan het zelfs voorkomen dat u dubbel verzekerd bent. Dat is al helemaal zonde van uw […]