Registeren Inloggen

Schade aan uw zonnepanelen door slecht weer? Deze verzekering dekt de kosten

Eerst was er de zware zomerstorm Polly. En recent was er noodweer op diverse Europese vakantiebestemmingen, met hagelstenen als eieren zo groot. Zonnepanelen werden ermee stuk gekogeld. Dit maakt de verzekeringsvraag actueler dan ooit. Welke verzekering dekt zulke schade?

Hagelschade aan zonnepanelen is goed voorstelbaar tegenwoordig

Wie zegt dat we in Nederland niet ook voor dit soort hagelstormen komen te staan? Zou toch zonde zijn van uw dure zonnepanelen, die overigens met hun dikke glasplaten wel veel kunnen hebben, zij het dat de onderliggende zonnecellen kwetsbaarder zijn. Maar zijn we verzekeringstechnisch wel berekend op grote schade door extreem weer? Een rondje langs enkele verzekeraars levert een positieve balans op. U kunt gerust zijn: ook hagelschade is verzekerd, net als stormschade en blikseminslag. Verzekeraars verwachten dat door de klimaatverandering er meer van dergelijke schade door extreem weer zal plaatsvinden in de toekomst.

Onder welke verzekering valt schade aan zonnepanelen?

Doorgaans vallen zonnepanelen automatisch onder uw opstalverzekering. Dit is een vorm van een woonverzekering. Omdat de zonnepanelen op een schuin dak nagelvast aan uw dak vastzitten vallen ze onder de opstalverzekering. Ze vormen als het ware 1 geheel en zijn onlosmakelijk verbonden.

Wel is het aan te raden om uw verzekeraar eerst te informeren als u zonnepanelen gaat plaatsen. Dan gaat de jaarlijkse premie (in sommige gevallen) een heel klein beetje omhoog, een verwaarloosbaar bedrag. Maar dan zit u tenminste goed bij eventuele schade. Dit is de situatie die in de meeste gevallen voor huiseigenaren geldt. Let ook op of uw verzekeraar uitgaat van ‘eigen risico’. Dit is een bedrag dat u zelf betaalt bij schade. Lees de voorwaarden van uw verzekering hier ook goed op na.

Is de verzekering voor schade aan zonnepanelen anders voor huurders?

De verzekeringssituatie ligt anders voor huurders. Als de verhuurder de zonnepanelen zelf heeft geplaatst, dan hoeft u bij schade helemaal niets te doen op het aanmelden van de schade na. De verhuurder zorgt dan voor de afhandeling. Maar het kan ook voorkomen dat de huurder of diens voorganger de zonnepanelen heeft laten leggen. In dat geval valt het vaak onder de inboedelverzekering onder het kopje ‘huurdersbelang’. De mogelijkheid bestaat ook om als huurder een aparte zonnepanelenverzekering af te sluiten, maar die is redelijk aan de prijzige kant.

En hoe zit het bij een vereniging van eigenaren (VVE)?

Als u lid bent van een vereniging van eigenaren (VVE), dan maakt het uit wie die zonnepanelen heeft laten leggen. Als u dat als eigenaar zelf heeft gedaan, dan valt het onder uw eigen opstalverzekering. Heeft de VVE dat gedaan, dan valt het onder de opstalverzekering van deze vereniging.

Zijn losse zonnepanelen op een plat dak of in de tuin meeverzekerd?

Panelen op een plat dak zitten niet aan de woning vast. Vaak staan ze los, slechts verzwaard met stenen. Daarom zijn ze niet meeverzekerd bij een opstalverzekering zoals op een schuin dak, waar ze nagelvast op liggen. Daarom moet u de zonnepanelen apart verzekeren op een inboedelverzekering. Ook bij diefstal, dat gemakkelijker gaat omdat de panelen losstaan, is verzekeren dan duurder.

Tellen krasjes ook als schade?

Niet alle schade komt in aanmerking voor vergoeding. Tamelijk onzichtbare schade, zoals krasjes en haarscheurtjes, wordt vaak niet gedekt. Die schade kan ook bij de installatie zijn veroorzaakt. Daarom is montage door een erkend installatiebedrijf ook van belang voor de verzekering.

Andere vormen van gevolgschade bij zonnepanelen

Mogelijk lijdt u na een hagelbui, storm of blikseminslag ook schade door energieverlies. Want u hebt immers geen energie kunnen opwekken. Dit is iets wat u waarschijnlijk vooraf extra moet verzekeren, maar daar kunnen zeker ook afspraken over gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor productieverlies als u een bedrijf heeft. Ga er nooit van uit dat het wel geregeld zal zijn, maar check het zorgvuldig.

Stormschade door vallende zonnepanelen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vallende zonnepanelen bij een gewone windvlaag en storm. In het 1e geval valt het zonder meer onder uw gewone aansprakelijkheidsverzekering. In het 2e geval maakt het ook nog een boel uit hoe hard het stormt. De meeste verzekeraars gaan uit van een bovengrens van windkracht 7. Alles daarboven valt onder overmacht en betalen ze niet uit. Gelukkig zijn er ook coulantere verzekeraars bij, die de grens pas trekken bij windkracht 11. Ook hiervoor moet u goed in de voorwaarden kijken.

(Bron: Verbond van Verzekeraars, Nationale Nederlanden, Independer, Centraal Beheer, Interpolis, Essent, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Schade claimen na de storm: Zo werkt het

Geef een reactie