Registeren Inloggen

Schade claimen na de storm: zo werkt het

We zitten middenin het stormseizoen. Maar wat moet u doen als de wind gaat liggen? Dan gaat u waarschijnlijk direct de verzekering bellen om de stormschade door te geven. Het is raadzaam om niet meteen alles te goed op te ruimen. Zo kan de schade-expert beter vaststellen wat er is gebeurd.

Voorkom schade

Wie diverse verzekeringspolissen afloopt, constateert dat u niet alleen rechten heeft maar ook enkele plichten. Een van die plichten is om zelf wel iets te hebben ondernomen om schade te voorkomen tijdens een storm. Want rondvliegend tuinmeubilair had niet gehoeven. In de winter horen tuinstoelen namelijk in de berging te staan. Overigens keren verzekeraars keren pas uit bij schade die veroorzaakt is bij windkracht 7 of hoger. Dat is namelijk stormschade.

Welke verzekering?

De meeste materiële schade door storm ontstaat aan schuttingen, geparkeerde auto’s en daken. Dakpannen vliegen in de rondte en kunnen overal op terechtkomen. Daarbij maakt het wel verschil of die op uw eigen auto vallen of die van de buren. In het eerste geval valt het onder uw autoverzekering. Met een WA Beperkt Casco verzekering kan dat al. In het tweede geval valt het onder uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Maar u kunt zich wel op overmacht beroepen. Overigens kunt u dit niet als een dakpan valt zonder dat het stormt.

En die schutting waaronder valt die dan? Onder de opstalverzekering. Want die geldt voor alles wat vastzit aan het huis. De lekkage die kan ontstaan door wegwaaiende dakpannen, valt dan weer onder de inboedelverzekering. Kijkt u eens voor extra uitleg op websites als Independer en Pricewise. Daar kun u ook de prijsverschillen tussen diverse verzekeraars zien, ook het eigen risico.

Schade direct melden

Independer adviseert om stormschade direct te melden bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Mogelijk krijgt u tips voor enkele provisorische noodvoorzieningen. Maar ga niet alvast zelf de schade herstellen. Want dan kan de schade-expert niet meer zien wat de exacte schade was. En dan snijdt u zichzelf in de vingers. Eenzelfde advies is om niet alles direct na de storm op te ruimen. Want ook dat maakt het lastig om de schade en een passende vergoeding vast te stellen. Maar als de situatie echt slecht is, dan kunnen foto’s van de schade natuurlijk uitkomst bieden.

Stormschade claimen? Let dan hierop

Bron: Independer, Pricewise, Interpolis. Foto: ANP

Geef een reactie

Reactie

    […] belangrijk om te weten hoe de lekkage is veroorzaakt, omdat dit van invloed kan zijn op de dekking. Lees hier welke verzekering geldt bij stormschade. Voor wie het niet zeker weet: als u uw verzekeraar belt, kan deze u uitleggen om welke verzekering […]