Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Opgelicht door nepbankmedewerker

Vorig jaar werden bijna 10.000 klanten van banken slachtoffer van bankhelpdeskfraude. Oplichters doen zich voor als bankmedewerker en halen slachtoffers heel geraffineerd telefonisch over om geld over te maken. Zo verdween vorig jaar 28 miljoen euro. In hoeverre zouden banken deze schade moeten vergoeden? 

Opgelicht door nepbankmedewerker

De 82-jarige Jos Smit wordt in december 2023 slachtoffer van een oplichter die zich voordoet als een helpdeskmedewerker van Rabobank. De nette, goedsprekende vrouw vertelt hem dat hij wordt opgelicht en dat er bedragen van zijn rekening worden afgeschreven. Meneer wordt gevraagd transacties goed te keuren, zogenaamd om de betalingen terug te draaien. Maar feitelijk maakt hij geld over naar de oplichters.

Als Rabobank zijn bankrekening blokkeert, haalt de oplichter hem over de bank te bellen en de rekening te laten deblokkeren. Meneer gaat mee in het verhaal, omdat hij ervan overtuigd is dat een Rabobank-medewerker hem die opdracht geeft. Het deblokkeren gebeurt binnen enkele minuten, waarna het plunderen van de rekening doorgaat totdat deze leeg is. Er is in totaal bijna 40.000 euro afgeschreven. Rabobank achterhaalt zo’n 2.800 euro en vergoedt uit coulance 9.726 euro. Maar waarom betaalt Rabobank niet alles terug? Elles de Bruin praat erover in de studio van Meldpunt met MAX Ombudsman Rogier de Haan die zich over deze zaak buigt.

Gemeente Soest verbiedt bingo in ruimte met horecavergunning

En verder: IJverige buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) spreken een café in Soest aan op een aangekondigde bingo. Volgens de Wet op Kansspelen mag een bingo niet gehouden worden in een ruimte met een alcoholvergunning. De boa’s dreigden caféhouder Arnoud Boer met hoge boetes terwijl zijn café al 30 jaar kleinschalige bingo’s organiseert. In plaats van de bingo te gedogen sluit burgemeester Rob Metz van Soest zich aan bij de boa’s en trekt hij de regel door naar andere bingo-organisaties.

Ook in 3 seniorenontmoetingscentra mag niet langer bingo gespeeld worden. Gevolg: teleurgestelde ouderen, ontredderde vrijwilligers en ondernemers die zich gepest voelen. Is dit overdreven pennenlikkerij of moet iedereen zich gewoon aan de wet houden? Elles de Bruin bespreekt het met Mark Molenaar van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).

De uitzending van Meldpunt is te zien op vrijdag 3 mei om 19:50 uur bij MAX op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

(Foto: MAX)

Geef een reactie