Registeren Inloggen

Nederlanders besteden door corona meer online

Nederlanders hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven via internet. Dat komt mede door de coronapandemie, meldt Betaalvereniging Nederland. Ook het aantal transacties is flink gestegen. Het aantal pinbetalingen aan de kassa bleef op hetzelfde niveau als in het eerste coronajaar 2020. Maar de bestedingen namen wel licht toe.

Meeste betalingen toch nog in fysieke winkels

Toch gaan veruit de meeste betalingen nog via de fysieke toonbank. De beperkingen door de lockdowns hebben daar minder invloed op dan gedacht. Het aantal betalingen aan de kassa is 10 keer zo groot als het aantal transacties in webshops. Maar het verschil in de hoeveelheid geld dat de klant uitgeeft is veel minder groot. Aan de kassa is de omzet 3 keer zo hoog als online. Het aantal transacties via internet steeg in 2021 met 14 procent. Logisch als de mensen meer thuis zitten. En de bestedingen gingen met 20 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder.

Contactloos betalen is toegenomen

Contactloos betalen is verder toegenomen. 9 van de 10 pinbetalingen gebeurden vorig jaar contactloos, tegen 85 procent een jaar eerder. Van dat deel wordt bijna een kwart afgerekend zonder kaart, bijvoorbeeld met een smartphone of smartwatch.

Contant betalen blijft maar neemt verder af

Het gebruik van contant geld is in het eerste coronajaar enorm gedaald. En dat bleef zo in 2021. Het aantal keer dat de klant contant betaalt aan de kassa is in 2 jaar met zo’n 40 procent teruggelopen. Contant geld was goed voor minder dan een kwart van de betalingen aan de toonbank. In totaal 21 miljard euro werd betaald aan de kassa. Het gebruik van geldautomaten is in 2 jaar tijd ruim gehalveerd.

Bron: ANP

6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is

Geef een reactie