Registeren Inloggen

Waarom is er negatieve rente op spaargeld?

De meeste banken rekenen sinds kort een negatieve rente op spaargeld. Dit doen ze alleen bij spaarders die een groot bedrag op hun rekening hebben staan. Waarom moet je voor het stallen van geld op de bank betalen? En wat kunt u doen als de negatieve rente op uw spaarrekening van toepassing is?

Door corona veel spaargeld

Het gezamenlijk spaarvermogen van de Nederlandse huishoudens is tussen maart 2020 en februari 2021 gestegen naar een recordhoogte. Volgens de recente cijfers van de Nederlandse Bank staat ruim 400 miljard euro gestald op spaarrekeningen. Reizen, bezoek aan horeca, leuke uitstapjes het is er door corona allemaal niet van gekomen. Veel mensen hielden geld over, en dat kwam op de spaarrekening. Levert dat nu iets op?

Betalen voor geld op uw rekening

Het antwoord is: nee. Of iets genuanceerder: bijna niets. De rente staat immers heel laag. Daar komt bij dat de grote banken zoals ING, ABN AMRO, Rabobank en de Volksbank (SNS en ASN Bank) negatieve rente gaan berekenen. Je gaat dus betalen voor het geld op je spaarrekening.

Maar sparen is toch goed?

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte als voorzitter van de Eurogroep (2013-2018) een denigrerende opmerking over de zuidelijke landen in Europa. In de jaren dat Europa worstelde om de financiële crisis te boven te komen verweet hij Zuid-Europa het geld over de balk te gooien. Wij, de noordelijke landen sparen en hebben dus “iets achter de hand”. De landen in Zuid-Europa dachten volgens hem vooral aan de geneugten van het leven. De uitspraak leverde hem felle kritiek op. Sparen is in zijn ogen dus een deugd. Een deugd die er bij heel veel mensen is in geramd. Je krijgt immers rente over je spaartegoed. Tenminste, dat was zo.

Waardoor werd de spaarrente negatief?

Hoogleraar Internationale Economie Steven Brakman aan de Universiteit Groningen zag de negatieve spaarrente aankomen. “Ik ben in het geheel niet verrast door de ontwikkeling”. Het is overigens wel de eerste keer dat hij dit als econoom meemaakt.

Economische crisis

In de jaren 2007/2008 begon de huizencrisis in de Verenigde Staten. Amerikaanse financiële instellingen kregen het moeilijk, en banken in de Verenigde Staten vielen om. Europa keek ernaar, maar besefte onvoldoende dat de crisis over de Atlantische Oceaan zou waaien. Toen dit eenmaal gebeurde deden de Europese regeringen te weinig om de crisis aan te pakken.

Europese Centrale Bank verlaagt rente zodat consumenten meer lenen en kopen

De ECB (de Europese Centrale Bank) zag volgens hoogleraar Brakman het gevaar beter in en verlaagde de rente. Door de rente te verlagen, zo zegt Brakman, poogde de ECB de economie aan te jagen. Consumenten werden aangezet leningen af te sluiten om huizen, auto’s of andere dure producten te kopen. De rente was immers laag. De rest van de banken volgde in renteverlaging omdat de ECB op geldgebied leidend is.

ECB wilde rente verhogen maar toen kwam corona

Vlak voor de uitbraak van corona was volgens Brakman de ECB weer van plan de rente te verhogen. Het aanjagen van de economie was gelukt. Maar toen brak de pandemie uit. Mondiaal viel de complete economie op z’n gat. Een lage rente was weer noodzakelijk. Nu staat de rente al zo lang op een laag niveau dat de banken last gaan krijgen.

Waarom is lage rente voor banken een probleem?

Hoogleraar Brakman legt het eenvoudig uit. Banken verdienen aan mensen die bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten. Voorheen was dat een behoorlijke bron van inkomsten. Met een lage rente is dat inkomen kleiner. Tegenover de rente-inkomsten staan de rente-uitgaven van de bank. Rente die particulieren ontvangen over hun bij de bank gestald spaartegoed. Een bank moet winst maken om overeind te blijven. Nu de rente op het door de bank uitgeleende geld zo laag is, moet daar volgens de bankiers iets tegenover staan. Banken gaan dus geld vragen voor “het opslaan van geld”.

Hoeveel negatieve spaarrente moet ik betalen?

Alleen mensen met een behoorlijk spaarcentje gaan negatieve rente betalen. Rabobank en ING gaan voor hun klanten met meer dan een ton op de bank 0,5 procent rente rekenen. ABN AMRO rekent rente vanaf 150.000 euro en de Volksbank vraagt geld van klanten die een bedrag van 250.000 of meer op hun spaarrekening hebben staan.

Wat kan ik doen als ik geen negatieve spaarrente wil betalen?

Steven Brakman adviseert het geld niet van de bank te halen en thuis onder de matras op te slaan. Brand en diefstal kunnen u in een klap arm maken. Als u toch het geld van de bank neemt, investeer het dan. Investeer in vastgoed, koop een tweede huis en verhuur het, verduurzaam uw huis of koop aandelen. Let op, ook op deze manier kunt u onverhoopt geld kwijtraken.

5 manieren om te profiteren van uw spaargeld

Geef een reactie