Registeren Inloggen

Wij gaan trouwen. Wat betekent dat voor onze AOW?

Marijke (76) en Klaas (86) zijn stapelgek op elkaar. Ze leren elkaar kennen via een datingsite. Nu willen ze trouwen. Maar wat betekent dat voor hun AOW? Onze MAX Ombudsman Rogier de Haan beantwoordt deze vraag uit onze community.

‘U gaat erop achteruit’

Marijke en Klaas ontvangen nu een alleenstaanden-AOW. Volgens Rogier de Haan is dat 70 procent van het minimumloon. “Als twee mensen met AOW gaan samenwonen of trouwen, ontvangen ze samen 100 procent in plaats van 140 procent.” U gaat er dan op achteruit, u krijgt namelijk zo’n 600 euro minder per maand.

Valt best mee

Maar minder geld per maand valt best mee. Als u gaat samenwonen betaalt u slechts één keer woonkosten. Ook eet u samen, dat is goedkoper dan dat u alle twee apart eten koopt. “Het moet dus wel lukken met minder geld per maand”, zegt Rogier.

Pensioen

Sommige mensen, waaronder Klaas, hebben ook nog een pensioen. Als u gaat trouwen is het belangrijk om dat bij het pensioenfonds te melden. Het kan namelijk gevolgen hebben voor uw uitkering. Maar dat verschilt per pensioenfonds vertelt Rogier. “Het is sowieso goed om uw plan om te trouwen te melden bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank), omdat zij de AOW uitvoeren.”

Geef een reactie

Reacties (2)

    Er wordt gesproken van zo’n 600 euro minder inkomen.
    Als ze dan ongehuwd gaan samenwonen komt het can ol hetzelfde uit als gehuwden?

      Ja, u voert een gezamelijke huishouding en dient dit ook te vermelden.

      Komt men er later achter dan wordt alles terug gevorderd.