Registeren Inloggen

Wilt u een andere baan? Word zij-instromer

De krapte op de arbeidsmarkt is enorm. Tegenover bijna 370.000 vacatures staan 354.000 werklozen. Meer banen dan werklozen. Door het gebrek aan geschikte arbeidskrachten kan een werknemer gemakkelijker van baan switchen. Zelfs een totaal andere baan kiezen is tegenwoordig mogelijk. Zo ontstaan de zogenaamde “zij-instromers”, zoals Rob Dijkhof en Wiegert Linde.

Daar sta je dan

Rob Dijkhof werkt al 35 jaar bij Achmea in Apeldoorn totdat hij ontslag krijgt. Met een aantal anderen wordt hij aan de kant werd gezet. Een reorganisatie zoals men dat noemt. Achmea zorgt er wel voor dat alles zo fatsoenlijk mogelijk verloopt. Rob krijgt een loopbaancoach en wordt aan het denken gezet. Hij is over de 50 en moet op zoek naar een andere job. Een hels karwei.

Van de 354.000 werklozen is 105.000 boven de 45 jaar. Werkgevers hebben maar weinig affiniteit met ouderen. Ze zouden namelijk niet gemotiveerd zijn, niet mee kunnen en veel vaker ziek zijn. Maar de econoom Schippers deed er onderzoek naar en verwees alle vooroordelen van de werkgevers naar sprookjesland. Voor Rob ligt het voor de hand werk te zoeken in dezelfde sector. Maar hij staat ook open voor radicaal iets anders. En het gaat inderdaad iets totaal anders worden.

Van Achmea naar de Bouw

Het tekort in de bouw is enorm. De behoefte aan – betaalbare – woningen is groot. Daarnaast moeten er veel woningen gebouwd worden voor senioren. Ook moeten er verpleeghuizen bij en moet Nederland ook nog eens voor het allergrootste deel van het gas af. Hoe doe je dat zonder vakkrachten? Dat gaat niet.

Rob is met zijn kantoorhanden welkom in de bouwwereld. Hij krijgt momenteel een opleiding tot timmerman, gaat daarna op stage en is tot aan zijn pensioen onder de pannen. Voordat hij aan de opleiding begon, is wel een goed gesprek met hem gevoerd. Wat is zijn motivatie? Wil hij het echt? Is hij een doorzetter? Hij is het… en ze nemen hem aan. Werk zat, de bouw kampt met een tekort van 50.000 arbeidskrachten. Die tekorten zijn niet alleen in deze sector maar ook in de zorg, ICT,  horeca, handel en in het onderwijs.

Wat doe ik hier?

Wiegert Linde werkt 13 jaar bij een verzekeringsmaatschappij. Hij wil iets anders en weet ook al wat: het onderwijs. Om zeker van zijn zaak te zijn, volgt hij bij Windesheim de 3-daagse cursus “Zin in les geven” (overal te volgen in het hele land). Mensen met een romantisch beeld van les geven, komen er met beide benen op de grond te staan. Evenals Rob wordt Wiegert zij-instromer. Hij is nu docent economie aan een VMBO in Groningen. Omdat hij al onderlegd is in de economie, heeft hij hiervoor vrijstelling gekregen. Alleen de vakken didaktiek en pedagogiek zijn nog verplicht. Die vakken heeft hij nodig om de orde in de les te handhaven.

Lef hebben

Er is lef voor nodig om uw oude baan in een vertrouwde omgeving achter u te laten zoals de zij-instromers Rob en Wiegert hebben gedaan. De meeste mensen zitten in een “gouden kooi” en durven de stap niet te nemen. “Durf het te doen, ik raad het iedereen aan, u wordt er meestal gelukkiger van,” zegt loopbaancoach Margreet Jonker. Denk wel van tevoren heel goed na over de stap die u neemt. Laat u goed voorlichten, ga met mensen in gesprek over wat u wilt gaan doen, en loop – als het kan – een dagje mee. Door u goed voor te bereiden kunt u valkuilen omzeilen. Margreet Jonker vergelijkt het met een relatie. “Als uw relatie uitgaat, wilt u dat je volgende relatie een betere is. Zo is dat ook met een baan.”

Gemotiveerd

De meeste zij-instromers zijn volgens Piet Rietman heel gemotiveerd en hardwerkende mensen. Rietman is econoom bij ABN AMRO en een expert op het gebied van de arbeidsmarkt. Met de zij-instromers los je de krapte op de arbeidsmarkt niet op, maar ze leveren wel een bijdrage (het exact aantal zij-instromers houden ze niet bij). Het tekort is inmiddels zodanig dat bedrijven niet meer kunnen groeien. De komende jaren blijft dit probleem bestaan. Volgens Rietman kan de werknemer daarvan profiteren als hij van baan verandert. Hij of zij kan eisen stellen aan de nieuwe werkgever.

50-plussers

Opvallend is dat werkgevers nog steeds huiverig staan tegenover het aannemen van werklozen boven de 50.  In de uitzending van Meldpunt van 11 februari 2022 blijkt hoe moeilijk het is. Loopbaancoach Margreet Jonker stapt daar gemakkelijk overheen. Het is volgens haar een kwestie van u goed te verkopen. “Loop gewoon een bedrijf binnen waar u wilt werken, praat met de leidinggevende op en vertel dat u gemotiveerd bent en er graag wilt werken”.

Werkloze 50-plussers lopen tegen muur van vooroordelen

Geef een reactie