Registeren Inloggen

BBB: 600 miljoen euro nodig in de ouderenzorg

Er moet 600 miljoen euro geïnvesteerd worden in de ouderenzorg. Dat laat Nicki Pouw-Verweij vanavond in Meldpunt van Omroep MAX weten. De portefeuillehouder zorg van BBB wil dat extra wordt geïnvesteerd in verzorgingshuizen, waar ouderen met minder zware gezondheidsproblematiek terecht kunnen. “We moeten investeren in plaats van bezuinigen,” aldus Pouw-Verweij.

Liever geld uitgeven aan oudereninstellingen

“Financiële dekking is een politieke keuze, zou ik dan willen zeggen. Je kan geld maar één keer uitgeven, dat is zo, maar we kiezen zelf waaraan. Ik geef dan liever geld uit aan oudereninstellingen, meer verpleeghuisplekken, aan verzorgingshuizen, dan bijvoorbeeld aan stikstofmaatregelen of het uitkopen van boeren. Daar moeten we het over gaan hebben.”

Gaan we het kostenplaatje rondkrijgen dit jaar, of niet?

De zorgsector is al weken in de ban van aangekondigde bezuinigingen door het kabinet. De besparingen waren aangekondigd in het coalitieakkoord. Die kunnen oplopen tot 460 miljoen euro in 2024, schat branchevereniging Actiz. Demissionair minister Conny Helder noemde het gisteren tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer niet onlogisch dat bepaalde bezuinigingen ‘on hold’ worden gezet. De beslissing hierover wordt doorgeschoven naar Prinsjesdag, wanneer de nieuwe begroting bekend wordt gemaakt.

Nicki Pouw Verweij noemt dat vrij pijnlijk. “Want er zijn heel veel mensen die hier naar kijken, die zich zorgen maken over hun ouder die in een instelling woont. Of werkzaam zijn in een instelling, die wel echt moeten weten: Gaan we het kostenplaatje rondkrijgen dit jaar, of niet?”

Dreigen door de ondergrens te zakken in ouderenzorg

Meldpunt besteedt aandacht aan zorgcentrum de Blanckenborg uit Blijham, een ouderenzorginstelling met zo’n 100 bedden voor bewoners die vaak dementerend zijn. Directeur Herma Fridrichs laat weten dat komend jaar 8 ton bezuinigd moet worden, als de kortingen in de ouderenzorg doorgaan. “Dan zakken wij door de ondergrens. Niet alleen de Blanckenborg, maar heel Nederland zakt door de ondergrens.”

Verpleegkundigen van het zorgcentrum vertellen over de grote werkdruk, die de afgelopen maanden alleen maar is toegenomen. “Je besluit al om mensen in bed te laten liggen, omdat je de veiligheid niet meer kan garanderen.  Er is op dat moment gewoon geen toezicht,” zegt personeelslid Dineke Gerringa over haar werk.

Verpleeghuizen worden veredelde sterfhuizen

Pouw-Verweij zegt met een brok in haar keel naar dit soort verhalen te luisteren. “Ik denk dat één van de grootste problemen in de verpleeghuizen op dit moment is dat het eigenlijk veredelde sterfhuizen zijn geworden. Dat klinkt heel cru. Mensen komen daar pas in de allerlaatste fase van hun leven. Mensen liggen er gemiddeld nog maar 9 maanden. Ze hebben dan hele zware zorg nodig. Wat het ook veel zwaarder maakt voor de medewerkers,” aldus de BBB-politica.

De financiële cijfers zijn zorgelijk: code rood

BDO registeraccount Mike Tagage herkent de financiële problematiek van de Blanckenborg en ziet in de hele sector hetzelfde beeld. Hij publiceerde onlangs het rapport BDO-Benchmark Ouderenzorg 2023, waarin de cijfers van 800 ouderenzorginstellingen onder de loep zijn genomen. Tagage zegt  “echt te zijn geschrokken” van de slechte resultaten:

“Je ziet gewoon dat de resultaten van ouderenzorginstellingen zijn gehalveerd ten opzichte van 2021. Met die halvering heb je geen geld meer om te investeren in kwaliteit van zorg. We hebben ook gezien dat 30 procent verlies heeft gelden, dat vind ik schrikbarend. Dat betekent met alles wat er nog aan gaat komen, aan bezuinigingen, dat instellingen failliet kunnen gaan. Dus we hebben ons rapport ook getiteld: Code Rood.”

Investering van 600 miljoen euro in ouderenzorg in plaats van bezuinigingen

Nicki Pouw-Verweij stelde vragen over het BDO-onderzoek tijdens het plenair debat gisteren. Zij wil een grootschalige investering van 600 miljoen euro in de ouderenzorg, in plaats van bezuinigen:

“Dat klinkt als heel erg veel geld. Tegelijkertijd is een paar geleden ook al berekend dat we toen al 700 miljoen kwijt waren aan onnodige spoedeisende hulpopnames van ouderen die eigenlijk niet in het ziekenhuis thuis horen, maar er thuis niet meer uit kwamen. Uiteindelijk verdient het zichzelf echt terug,” zegt Pouw-Verweij in Meldpunt.

Terugkeer van de vroegere bejaardenhuizen

Het extra geld wil BBB vooral investeren in verzorgingshuizen, die lijken op de vroegere bejaardenhuizen, waar ook minder zieke cliënten kunnen worden behandeld.

“Mensen die daar in een eerder fase naar toe gaan zodat het ook minder ingrijpt op hun mentale staat op dat moment. Dat is voor de patiënt veel fijner en dat maakt het ook het werk ook veel afwisselender voor de medewerkers. Beter te dragen, minder uitval, meer personeelsbehoud. En dan kunnen we in een positieve cirkel komen, in plaats van de negatieve cirkel waar we nu in zitten.”

Registeraccountant Tagage over het BBB plan: “Dat zou één van de oplossingen kunnen zijn. Tegelijkertijd denk ik ook dat je als overheid er niet voor moet kiezen om alles tegelijk te doen. Je moet kiezen voor fasering. Nu zie ik alles tegelijk komen. We zitten in 2022 al slecht. 2023 loopt door. En in 2024 worden de problemen groter.”

NB: Op 18 september 2023, 1 dag voor Prinsjesdag, meldt NRC dat een bezuiniging van 225 miljoen euro op de ouderenzorg volgend jaar door het ministerie van Volksgezondheid is geschrapt.

(Foto: MAX)

“Er komen geen extra verpleeghuisplekken bij”

Geef een reactie

Reacties (2)

    De overheid heeft te veel lopen strooien,miljoentje hier,tonnetje daar.Brussel kost handen vol geld,het asielbeleid want deze mensen betalen niets.Kamerleden die het zinkende schip verlaten en wachtgeld mee krijgen,alles wat nodig was voor het millieu en nog.Windmolens ga zo maar door onnodige uitgaven.Te veel aan het buitenland gegeven maar de Nederlanders vergeten en die zijn en worden nu de dupe.Gepensioneerden,werkenden,jongeren,maakt niet uit.Men moet de toeslagen afschaffen voor mensen die het NIET nodig hebben.Mensen Bij de belasting en in de kamer die niet naar behoren functioneren ontslaan zonder wachtgeld.Dat gebeurt in het bedrijfsleven ook.We hebben harde werkers met gezond verstand van zaken nodig,geen dromers en ook geen potentaten zoals Frans Timmermans met zijn dwaze voorstellen die ten koste gaan van.Nog meer arme gezinnen er bij.

    Okee, zullen wij dan eerst die luxe opvang cruiseschepen schrappen,deze kosten miljarden per jaar.En meteen de grenzen sluiten, zodat alleen echte vluchtelingen hier nog terecht kunnen.!!!!