Registeren Inloggen

COLUMN: Welke behandeling helpt Elles van haar pijn af?

Elles heeft last van artrose in haar duim. Ze is nu onder behandeling bij een handtherapeut en krijgt daar een brace. Maar gaat dat helpen? Er zijn zoveel alternatieve therapie├źn. Magneetveldtherapie, acupunctuur, wat werkt wel?

Duimartrose

“De ouderdom komt met gebreken. Ook voor mij is dat helaas de realiteit. Ik worstel al enkele maanden met een pijnlijke hand; mijn duim en muis doen zeer en zaken die ik voorheen moeiteloos deed, zoals het openen van een potje pindakaas, lukken mij nu niet meer. Een foto in het ziekenhuis zorgde voor duidelijkheid: duimartrose. Een veelvoorkomende klacht, vooral bij vrouwen. De duim is het meest gebruikte onderdeel van de hand en hierdoor zeer gevoelig voor slijtage, heb ik me door de deskundigen laten vertellen. Sowieso komt artrose veel voor; anderhalf miljoen mensen hebben het.

Behandeling

Ik ben nu onder behandeling bij een handtherapeut en heb ik een brace aangemeten gekregen. Een op maat gemaakt stuk plastic dat mijn duim fixeert in het gewricht. Die brace moet ik twaalf weken om houden. Daarnaast is mij opgedragen iedere dag oefeningen te doen. Gekke bewegingen met mijn duim met als doel de spieren rond het gewricht te versterken.

Zijn er alternatieven?

Ik doe het allemaal trouw, maar zoek verder naar andere hulp. Vanmorgen las ik een advertentie in een krant waarin een nieuw middel tegen artrose werd aangeprezen. De werkzame stof glucosamine-sulfaat zou moeten zorgen voor vermindering van de pijn en verbetering van mijn mobiliteit. Als ik verder zoek blijkt dat, ondanks het feit dat miljoenen mensen het slikken, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat glucosamine niet effectief is bij artrose. Dus toch maar niet bestellen? Gewoon de brace gebruiken en hopen dat dit helpt? Er zijn nog veel meer opties, ontdek ik op het internet: duimdistractie bijvoorbeeld is een nieuwe operatie bij duimartrose. Ik lees over magneetveldtherapie, acupunctuur, het lichaam ontzuren; het schijnt allemaal te kunnen helpen in de strijd tegen artrose. Heeft u tips? Praat mee op ons forum of mail ons op meldpunt@omroepmax.nl.”

Geef een reactie

Reactie

  Beste Elles,
  Je column gelezen en ook ik weet wat het is om met Artrose te leven.
  Ook al bij diverse specialisten geweest maar ook van alles uitgeprobeerd maar geen resultaat (ook een brace)
  Een arts was zo eerlijk om te zeggen dat er eigenlijk nog niets is wat helpt.
  Een brace geeft wel steun maar de spieren worden bijna niet gebruikt en verslappen daardoor.
  Wat ik nu ga schrijven zal niet iedereen geloven maar wil het je toch laten weten wat mij is overkomen.
  Een maand of 4 geleden ben ik bij een transhealing geweest bij een bekend medium.
  Deze vrouw ging in trans met behulp van nog 4 mediums en ik zag met eigen ogen hoe haar gezichtsuitdrukking veranderde .
  Ik mocht naast haar plaats nemen en werd mij gevraagd waarom ik daar kwam en ik vertelde van mij problemen met mijn gewrichten en voornamelijk mijn handen.
  Ik kreeg het advies om elke dag wisselbaden te nemen met ijskoud water en zo heet als je kan verdragen. Door het afkoelen kan je het hete water steeds heter verdragen.
  Geloof het of niet maar mij helpt het. Ik ben niet geheel pijnvrij maar het is beter uit te houden dan voorheen.
  Ik zal je de rest van de sessie besparen omdat er nog meer dingen naarboven kwamen maar het was bijzonder.
  Ik kan mijn handen beter gebruiken dan voorheen.
  Achteraf bleek dat een overleden arts door middel van het medium.
  Een bijzondere ervaring met voor mij goede resultaten.
  Heel veel sterkte met de Artrose

  Met vriendelijke groet Han Vieselman

  – Telefoonnummer verwijderd door de redactie in verband met bescherming van privacy –