Registeren Inloggen

COLUMN: Zorghelden moeten net zo veel verdienen als managers

Elles de Bruin maakt zich zorgen om de zorg. Waarom moet het personeel het doen met slecht salaris, geen vaste contracten en een zorgbonus als afkoopsom? “Ik vind het treurig, van mij mogen ze net zo veel verdienen als een manager.”

In de zorg geen vaste baan

“Als presentator van Meldpunt volg ik al jaren wat er speelt in de zorg. Eén van de zaken die me al tijden raken, is de arbeidspositie van de zorgmedewerkers. Ze verdienen slecht en zagen hun vaste banen de afgelopen jaren als gevolg van bezuinigingen vaak verdwijnen, terwijl de vraag naar zorg toeneemt. Iedereen maar klagen dat er een tekort aan zorgpersoneel is, maar in mijn ogen is dat logisch. De arbeidsomstandigheden worden er hierdoor niet beter op.

Minder verdienen dan de huishoudelijke hulp

Mijn zus werkte tot voor kort met hart en ziel in de huishoudelijke thuiszorg. Ze stopte ermee, omdat ze niet langer kon aanzien dat ouderen vaak te lang zelfstandig thuis moeten wonen, terwijl ze daar eigenlijk niet meer toe in staat zijn. Het werk is daardoor steeds zwaarder geworden en bovendien, zei ze, verdien ik slecht. Bij navraag bleek ze minder te verdienen dan mijn huishoudelijke hulp.

Zorgbonus is afkoopsom

In coronatijd zijn zorgmedewerkers terecht met applaus geëerd. Deze helden ontvangen ook een bonus. Daar schijnt lang over te zijn vergaderd. Eerst wilden ze vouchers schenken, maar die hebben door de vliegtuigmaatschappijen een slechte naam. Het moest contant geld worden en het werd 1.000 euro netto. Ik noem dit een afkoopsom. De mensen in de zorg moeten in mijn ogen structureel een forse loonsverhoging krijgen. Omdat ze het verdienen en we ook in de toekomst voldoende handen aan het bed nodig hebben. Op de websites van de opleidingen voor verplegend personeel staat met zoveel woorden dat je niet voor het geld moet kiezen, maar voor het vak. Omdat de zorg zo’n mooi en dankbaar beroep is. Ik vind dat treurig, want voor mij mogen deze helden net zo veel verdienen als een manager.”

Geef een reactie

Reacties (5)

    Dat zeg ik al jaren, veel mensen hebben de zorg m.n in verpleeghuizen , thuiszorg ,gehandicaptenzorg de rug toegekeerd.
    Jaren geleden verpleeg en verzorgingshuizen gesloten, personeel op straat, mogen nu terugkomen met kleine contracten en minder salaris.
    Er wordt wel verwacht dat je met b,v 12 uur s contracten 7 dagen per week oproepbaar moet zijn ,Veel uren werken tijdens vakanties , ziekte,feestdagen , daarbuiten niet aan je uren kunnen komen.
    Je krijgt in de WW of bijstand meer met alle toeslagen.
    Wel onbeschermd werken en risico,s lopen ,schandalig.
    Blijkbaar vindt de politiek het goed om mensen in de bijstand te laten en personeel uit buitenland te halen, te huisvesten ,ach het gaat maar om ouderen dus diploma,s en Ned,taal spreken is niet belangrijk.
    Veel mensen zouden graag in de zorg willen werken maar niet onder deze omstandigheden waar je geen hypotheek kan krijgen of een huis van kan huren.Ook de werkgevers moeten eens goed nadenken waar ze mee bezig zijn

    Ik heb zelf in de zorg gewerkt tot mei 2019.
    Ik moet zeggen dat ik gelukkig mij niet meer druk hoef te maken om te voldoen aan allerlei idiote ideeën uit de koker van die lui die er totaal géén verstnd van hebben maar wel vertellen hoe e.e.a. moet.
    ik heb mij de afgelopen jaren mateloos geërgerd dat ik het knechtje werd van het kapitaal.
    Wij als profs, die weten waar ze het over hebben moeten allerlei zaken uitvoeren: invullen van allerlei lijstjes protocollen en nog meer van die flauwe kul.
    De bureaucratie ten top.
    Terwijl wij voor onszelf al wisten , dit gaat niet goed.
    En maar bezuinigen op het welzijn van de cliënten.
    Alles wat zorg enigzinds aantrekkelijk maakte werd weggesaneerd.
    Het is een vorm van onmenselijkheid en korte termijn denken om maar zoveel mogelijk geld op korte termijn te bezuinigen.
    Om maar niet te spreken over de belachelijk lage salarissen die verpleegkundigen verdienen t.o.v. al die flauwekul die veel te hoog wordt betaald en niets oplevert.
    Het is om van te kotsen.
    Dat handje geklap hoeft van mij niet want daar menen de mensen toch niets van.
    Het is een kortstondig emotioneel gevoel wat zeer snel weer weg ebt.
    De mensen moesten eens weten hoeveel verpleegkundigen de samenleving besparen op veel gebieden.
    Mensen betalen liever voor onzin waar ze niets aan hebben helaas.
    Het zal wel met de al jaren durende kapitalistische inslag te maken hebben: als ik het maar heb.

    ja, het is een schande hoe weinig juist de handen aan bed verdienen. Het is zwaar en vaak, laten we eerlijk zijn, vies werk en ja, het geeft ook voldoening maar de balans tussen liefdadigheidswerk (wegens de slechte betaling noem ik het maar zo inmiddels) en een betaling die in normale verhouding staat tot het geleverde gaat steeds meer de verkeerde kant op. Ik maakte een paar jaar geleden mee dat een bestuurslid van een verpleeghuis in het noorden een dag zou meelopen om te zien hoe het werkelijk op de werkvloer is. Na de eerste paar uur ’s morgens (met inderdaad veel plas en ontlasting) moest hij opeens, onverwachts weg en werd nooit meer op de werkvloer gezien. Mijn idee zou zijn om de verplichting in te voeren voor het managment en het bestuur 4 weken per jaar actief mee te werken op de werkvloer en dan hen te laten vaststellen wat zij in deze naar hun mening zouden moeten verdienen. Zij vergeten en (willen vaak niet weten) hoe zwaar het fysiek en psychisch is. En begrijpen niet hoe belangrijk juist de verzorgenden en verpleegkundigen zijn als het bv aankomt op informatie voor de behandelende arts, fysiotherapeut, ergotherapeut etc. Zonder hun info geen passende behandeling waardoor er onnodig lijden ontstaat. Een keer stelde ik in een overleg voor alle salarissen (zodat ook ieder van elkaar wist hoeveel ze verdienen) in een hoop op tafel te leggen en dan in overleg met elkaar eerlijk te verdelen. Dit idee kostte mij uiteindelijk mijn baan! Het managment was niet gecharmeerd van het idee.

    managers de deur uit, is geen toegevoerde waarde,op alles bezuinigen,personeel en materiaal,manager eruit het salaris verdelen onder personeel,moet je dan eens opletten hoe alles ook goed of beter verloopt.

    Dat is nou eenmaal de consequentie [ lees nadelen] van het al circa 12 jaar neoliberale beleid door Rutten met zijn kabinet ! wel bezuinigen op allerlei sociale / maatschappelijke voorzieningen welke wij ouderen vanaf circa 1950 ingezet hebben en dat uitgebreid hebben ! Helaas vanaf 2008 kozen de kiezers voor een neoliberale politiek , het groot kapitaal kon en kan daarvan profiteren ! de Tweedeling in deze maatschappij met zijn armoede én voedselbanken is geïntroduceerd , dank zij VVD met D66 alsmede zg christelijken partijen die de meerderheid hebben verworven van de Nederlandse kiezers !!