Registeren Inloggen

Consumentenbond wil ‘scorekaart’ voor gezonder eten

Een nieuwe ‘scorekaart’ moet er volgens de Consumentenbond voor zorgen dat het makkelijker wordt gezonder boodschappen te doen. De Bond wil de Nutriscore invoeren.

Een team van onafhankelijke onderzoekers kijkt in opdracht van de overheid hoeveel calorie├źn, suikers, verzadigd vet, eiwit, vezels, fruit, groente en noten er in een product zitten. Op basis daarvan krijgt het een (Nutri)score van A (gezond), tot E (ongezond). Door dit label zien mensen in een oogopslag hoe gezond of ongezond een product is.

Het systeem is bedacht in Frankrijk en werkt daar al goed volgens de Consumentenbond.

Gezond boodschappen doen

Voor veel mensen is het moeilijk om zelf te zien hoe gezond of ongezond een product is. Dat zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen de NOS. “Een sticker op de voorkant van een product kan helpen om het makkelijker te maken gezond boodschappen te doen”.

Preventieakkoord

De overheid sluit in 2017 een akkoord met 70 maatschappelijke organisaties. Dit ‘preventieakkoord’ moet ervoor gaan zorgen dat wij met z’n allen gezonder gaan leven. zo hebben we uiteindelijk minder zorg nodig. De Consumentenbond wil met een nieuw keurmerk een stap in de goede richting zetten.

 

De Consumentenbond heeft een voorbeeld schijf gemaakt ┬ęConsumentenbond

 

 

 

Geef een reactie