Registeren Inloggen

Doe mee met de eindejaars-medicijnencheck

Verloopt de houdbaarheidsdatum van uw medicijnen al bijna? Is de dosis nog juist? Verandert er iets aan de prijs of de vergoeding? En hoe is het innemen van de medicijnen het afgelopen jaar verlopen? Zorg dat in 2021 uw medicijnengebruik op orde is en doe onze eindejaars-medicijnencheck.

Eindejaarscheck

Medicijnen innemen is best ingewikkeld. Vaak heeft u te maken met verschillende soorten medicijnen die effect op elkaar hebben en u soms meerdere keren per dag niet kunt vergeten. U kunt last hebben van bijwerkingen, en medicijnen kunnen over datum gaan. Het op orde houden, organiseren en op de juiste manier innemen van uw medicijnvoorraad kan een hele toer zijn. Doe daarom mee met de Meldpunt-eindejaars-medicijnencheck. Wij zorgen samen dat ons medicijngebruik in 2021 beter gaat dan ooit. Neem uzelf voor de volgende stappen voor het eind van de kerstvakantie te hebben gedaan.

Stap 1: Maak een afspraak met uw huisarts

Maak als eerste een afspraak met uw huisarts. Ook al gaat alles goed met het innemen van uw medicijnen, toch is het verstandig om minimaal één keer per jaar uw medicijngebruik met uw huisarts te bespreken. De huisarts kan bekijken of de dosis van verschillende medicijnen nog klopt, of u minder of juist meer van iets kunt gaan slikken, of zelfs met bepaalde medicijnen kunt stoppen. Zeker als uw medicijngebruik in het afgelopen jaar is veranderd, of als u last hebt van bijwerkingen, is een check bij de huisarts verstandig. Als u in coronatijd liever niet fysiek naar de huisarts gaat, kunt u een afspraak maken voor een telefoongesprek. Plan de afspraak vast in, en ga dan aan de slag met de volgende stappen.

Stap 2: Vraag een medicatie-overzicht op bij apotheker

Bij uw apotheker kunt u een medicijnoverzicht opvragen. Hierop staat wat u allemaal gebruikt. Niet alleen de medicijnen die u voorgeschreven krijgt van de huisarts, maar ook zelfaangeschafte medicijnen staan op het overzicht. Middelen als diclofenac, ibuprofen, zuurremmer en vitamines kunnen namelijk op elkaar inwerken. Dit geldt ook voor sommige plantenextracten. Het overzicht kunt u bij de hand houden als u met uw huisarts uw medicijngebruik bespreekt. Het overzicht is ook handig om te hebben als u op vakantie gaat. En pak uw overzicht erbij in de volgende stap.

Stap 3: Check houdbaarheidsdatum

Verzamel alle medicijnen die u in huis hebt en zet ze op de keukentafel. Leeg medicijnlades, pak rondslingerende strips en kijk in het nachtkastje of medicijnkastje. Check ieder doosje, potje en flesje op houdbaarheid. Medicijnen die over de datum zijn, of medicijnen die u niet meer gebruikt, kunt u het beste inleveren bij uw apotheek. Pak het medicijnoverzicht van uw apotheek, en controleer uw voorraad. Heeft u genoeg medicatie voor de komende tijd? Zo niet, vraag dan alvast een nieuw recept aan bij uw huisarts.

Stap 4: Check kosten voor volgend jaar

Bekijk de kosten van uw medicijnen. Hoeveel gaat u volgend jaar betalen voor uw medicatie? Ga naar uw apotheker als u wilt weten of de vergoedingen in 2021 veranderen. Zijn er medicijnen waar u zelf voor moet betalen? Controleer of de prijs volgend jaar hetzelfde blijft en maak een overzicht van uw toekomstige kosten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Overleg eventueel met uw apotheek of dit medicijn nog steeds de goedkoopste of best werkende variant is.

Stap 5: Medicijnen op vakantie

Gaat u na corona op vakantie? Zorg dan voor een medicatieoverzicht. Bekijk wat u moet regelen. Heeft u een verklaring nodig om te mogen reizen met uw medicijnen? Voor een uitgebreide uitleg over medicijnen meenemen op vakantie kunt u dit artikel lezen. Zorg er verder voor dat u genoeg medicatie heeft om uw vakantie door te komen en bij thuiskomst wat over te hebben. Want een recept aanvragen bij uw huisarts en naar de apotheker gaan kost tijd.

Stap 6: Wat ging er dit jaar goed en wat kan beter?

Reflecteer op het afgelopen jaar. Wat ging er goed en wat kan er volgend jaar beter? Lukte het om alle medicijnen op de juiste tijd in te nemen? Had u last van bijwerkingen? Twijfelt u of u een medicijn nog wel nodig heeft of denkt u juist dat u een extra middel nodig hebt? Welk medicijn heeft u echt geholpen? Beantwoord voor uzelf deze vragen. Probeer alvast een oplossing te vinden voor de problemen waar u het afgelopen jaar tegenaan liep, en maak daar een goed voornemen van. Maar neem deze antwoorden vooral mee naar het gesprek met uw huisarts. Die kan u adviseren, zodat uw medicijngebruik prettig verloopt in 2021.

Medicijnzakjes

Een van de adviezen die uw huisarts u zou kunnen geven is het gebruik van baxterzakjes of een medicijnrol. Dit is handig als u veel verschillende medicatie op verschillende tijdstippen inneemt. De apotheker stopt de medicijnen die u op één tijdstip moet innemen in één zakje. Uw apotheker kan u hier, ook zonder advies van de huisarts, meer over uitleggen.

Vertel hoe het gaat

Doet u mee met de eindejaarsmedicijnencheck? Laat in de reacties weten hoe het gaat. Wat is er goed gegaan dit jaar en wat kan er volgend jaar beter?

Geef een reactie

Reactie

    Goede adviezen. Het kan nooit kwaad om eens te kijken hoe alles er voor staat maar “bezoek de huisarts”?! Die heeft toch al niets te doen-sic. En als er inderdaad vragen zijn dan zou ik die direct stellen en niet wachten tot een check als deze.