Registeren Inloggen

Een goedkope of dure zonnebril: beschermen ze allebei tegen UV-straling?

Staat u in de winkel en weet u niet of u voor een dure of goedkope zonnebril moet gaan? Het belangrijkste is dat de bril u goed tegen de zon en UV-straling beschermt. Hieronder leest u wat het beste is voor u en uw portemonnee.

Is een zonnebril belangrijk?

Is een zonnebril naast een mooie accessoire ook echt nodig? Suzanne Yzer, oogarts bij het Oogziekenhuis Rotterdam vertelt aan nieuwsplatform NU.nl dat het dragen van een zonnebril inderdaad erg belangrijk is voor het beschermen van uw ogen. Zo blijken mensen die veel in de zon hebben gezeten, een groter risico te hebben om staar te krijgen. Ook hebben zij meer kans op ernstige maculadegeneratie, dit is slijtage van het netvlies van de ogen. Deze risico’s en beschadigingen ontstaan door ultraviolette (UV) straling. Door het dragen van een zonnebril voorkomt u dit en beschermt u uw ogen. Een goede zonnebril filtert namelijk deze straling.

Vanaf wanneer moet u een zonnebril dragen?

Maar vanaf wanneer is de straling zo sterk dat u een zonnebril moet dragen? Als richtlijn kunt u aanhouden dat wanneer de straling van de zon zo sterk is dat u uzelf moet insmeren, het ook tijd is om de zonnebril op te zetten. Dit geldt vanaf UV-index 3 of hoger. Sommige mensen denken dat deze straling alleen in de zomer aanwezig is, wanneer er veel zon schijnt. Dit klopt echter niet. Ook in de wintermaanden is er UV-straling aanwezig en doet u er goed aan om uzelf te beschermen door middel van een goede zonnebrandcrème en eventueel een zonnebril.

Duur versus goedkoop

Wellicht denkt u dat een duurdere zonnebril ook meteen beter is voor de bescherming van uw ogen tegen UV-straling. Toch is dit niet het geval. Of een zonnebril uw ogen goed beschermt hangt namelijk niet per se van de prijs af, maar van een aantal andere dingen.

Waarop letten bij het aanschaffen van een zonnebril?

Bij de aanschaf doet u er goed aan om op een aantal kenmerken te letten. Zonnebrillen waar ‘uv400’ of ‘100 procent UV’ opstaan voldoen aan de eisen voor het beschermen van uw ogen.

Ook moet er een CE-logo op de zonnebril staan. Dit betekent dat de bril voldoet aan de eisen voor gezondheid, veiligheid en milieu van de EU. De CE-markering is vaak tussen 0 en 4 en dit getal kunt u vaak aan de binnenkant van het brillenpootje vinden. Dit getal geeft een indicatie van de kleurintensiteit van de glazen, ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 betekent dat er tot 20 procent van het licht wordt geabsorbeerd. Staat er 4, dan is er maar liefst 92 tot 97 procent lichtabsorptie. Het is raadzaam om te kiezen voor een bril met minimaal markering CE 3 (75 procent lichtabsorptie). Let wel op: staat er alleen een CE-logo met cijfer in de bril? Dan beschermt de bril uw ogen dus niet tegen UV-straling.

Let tot slot op of de zonnebril goed aansluit op uw gezicht. Controleer of dit het geval is bij zowel de zij- en bovenkant. Wanneer er te veel ruimte tussen de zonnebril en uw gezicht zit, bereiken het zonlicht en de straling namelijk nog steeds uw huid en ogen.

Is goedkope zonnebrandcrème duurkoop?

(Bron: Archief, Oogfonds, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie