Registeren Inloggen

Eigen bijdrage medicijnen stijgt door herberekening stelsel

Een groot aantal mensen moet mogelijk meer gaan bijbetalen voor medicijnen. Dat komt door een wijziging van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) die zorgminister Ernst Kuipers wil doorvoeren. De modernisering is volgens hem nodig, omdat het systeem ruim 20 jaar niet is gewijzigd en de kosten anders te veel oplopen.

Opnieuw berekenen wat vergoed wordt

Het GVS bestaat uit clusters medicijnen voor kwalen, waarvan in ieder geval één middel volledig vergoed wordt. Sommige mensen gebruiken toch andere middelen, omdat die voor hen bijvoorbeeld beter werken. Zij moeten dan vaak een bijdrage betalen. Kuipers wil dat de clusters opnieuw worden berekend. Hij hoopt dat de fabrikanten hun prijzen zullen verlagen om te voorkomen dat veel patiënten meer moeten gaan bijbetalen voor hun pillen.

5 tot 50 euro meer betalen

Als geen enkele fabrikant de prijzen matigt en niemand overstapt naar een wel vergoed medicijn, dan moeten 6 miljoen mensen bijbetalen. Dit blijkt uit een berekening van Kuipers’ voorganger. De helft van deze 6 miljoen gebruikt een chronisch geneesmiddel. De meeste medicijngebruikers zullen tussen de 5 en 50 euro per jaar meer moeten betalen. In 2021 betaalden 2,4 miljoen mensen bij voor hun medicijn.

Maximale eigen bijdrage

Ongeveer 150.000 mensen krijgen na de herziening waarschijnlijk te maken met een bijbetaling van meer dan 250 euro per jaar. Om patiënten te beschermen tegen te hoge zorgkosten, wil Kuipers een maximering van de eigen bijdrage aan geneesmiddelen. Sinds 2019 is dat 250 euro per patiënt per jaar. Hoe hoog de maximering zal worden, zal de minister nog laten weten.

Sommigen betalen juist minder

Voor ongeveer 350.000 mensen zal na de herberekening van de clustermedicijnen de eigen bijdrage juist vervallen.

Geef een reactie