Registeren Inloggen

Fabiënne naait schorten voor de zorg tijdens corona

Door het grote tekort aan beschermende middelen komen zorgmedewerkers steeds meer in de problemen. Fabiënne Hansoul werkt in de kledingindustrie en maakt medische schorten om de zorg een handje te helpen.

Groot tekort

Er is een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. De producten zijn niet om aan te slepen. Op de achtergrond is het ministerie van Volksgezondheid hard bezig om de juiste middelen op de goede plek te krijgen, maar in de tussentijd roeien zorgmedewerkers met de riemen die ze hebben. Naomi Beks is huisarts in Rotterdam en vertelt dat ook zij te maken heeft met tekorten.

‘We hadden goede medische pakken, maar die zijn niet meer leverbaar. Toen hebben we de bouwmarkt leeggehaald voor verfpakken, maar ook die raken op’.

Plastic zakken

Tot overmaat van ramp bezoekt een collega een patiënt in een outfit van vuilniszakken. ‘Dat was het moment waarop we dachten: dit gaan we niet nog maanden zo volhouden’, vertelt Naomi. Zonder aarzelen neemt ze contact op met haar vriendin Fabiënne Hansoul. Zij is lingerie-ontwerpster en werkt in de kledingindustrie.

Katoenen schorten

Fabiënne gaat meteen aan de slag met een ontwerp. Het worden katoenen schorten die goed afsluiten en die je heet kunt wassen. Ze verzamelt ze een clubje vrouwen om zich heen die meewerken en binnen een paar dagen heeft ze al tien schorten klaar. De huisartsen van Huisartcentrum Hillegersberg in Rotterdam, lopen er nu in rond.

Veel aanvragen

Het initiatief is nog maar een paar weken oud, maar de aanvragen stromen binnen. Inmiddels zijn er 40 schorten geleverd en er liggen nog 15 aanvragen. Er zijn zelfs al twee schorten naar zorgmedewerkers in Frankrijk gestuurd. Fabiënne verwacht dat het aantal snel zal stijgen en hoopt dat meer mensen uit de zorg zich melden.’Ik heb familie in de zorg werken. Vooral in de ouderenzorg. Mijn neef vertelde: we hebben gewoon geen bescherming’. Hij zit nu ook ziek thuis met corona. Ze moedigt zorgmedewerkers aan zich bij haar te melden. Dat kan via de website: naaihelden.nl. ‘Je merkt toch dat mensen individueel voor zichzelf zorgen als de beschermingsmiddelen er niet zijn’.

Helpt u ook mee?

Fabiënne zoekt nog meer vrijwilligers  voor dit initiatief. Op de website vindt u meer informatie. Ook kunt u een donatie doen. Het verhaal over dit initiatief gaat als een lopend vuurtje vertelt Fabiënne. Steeds meer mensen melden zich om te helpen. ‘Twee buurvrouwen van mij zijn net gepensioneerd en vinden het erg leuk om te helpen’.

Bregman: “De coronacrisis haalt het beste in mensen naar boven”

Geef een reactie