Registeren Inloggen

Het wordt alleen maar drukker in de ziekenhuizen door corona

Nederlandse ziekenhuizen krijgen weer steeds meer coronapatiënten. Het totaal opgenomen aantal getroffenen ligt boven de tweeduizend. Hoe gaat het in het grootste ziekenhuis van ons land, het Erasmus MC in Rotterdam? We kijken met verpleegkundigen en artsen mee. En Sharita Horyon, een vrouw die langdurig last heeft van ziekteverschijnselen na haar coronabesmetting, vertelt haar verhaal.

Pijn

Ze moesten afgelopen maand afscheid nemen van een 34-jarige vrouw. De verpleegkundigen van het Rotterdamse Erasmus MC hebben het soms zwaar op de corona-afdeling. Verpleegkundigen Ricardo de Borst en Daphne van Weezel vertellen over de dagelijkse gang van zaken. Ricardo: ’Dan doet het gewoon pijn als je ziet dat zo’n moeder overlijdt, met een jong gezin. Dat is gewoon kut.’ Momenteel liggen er ongeveer 30 patiënten op de intensive care, en ook nog eens 30 op de gewone corona-afdeling van het ziekenhuis.

Druk

Marianne de Vriend (63) is de afgelopen weken behandeld in het Erasmus MC. ‘Ik heb zoveel respect voor alle manen die hier werken. Ze hebben het druk, heel druk’, Marianne is een medewerkster in de catering uit Rozenburg.  Ze raakt in februari van dit jaar besmet met het coronavirus. ‘Ik ging binnen een paar dagen enorm achteruit in energie. En kwam op de IC terecht.’ Na anderhalve week werd ze overgeplaatst naar de gewone corona-afdeling. Nu moet ze haar conditie weer helemaal opbouwen.

Verward

De verpleegkundigen vertellen ook over de complexe zorg voor coronapatiënten. Corna geeft allerlei complicaties, zoals bloedstolsels en zenuwaandoeningen.  Sommige mensen raken in de war van de diagnose. ‘Dan weten ze niet meer waar ze zijn. Of welke dag het is. Die schieten van het padje af’, zegt Ricardo. Af en toe moeten die patiënten ‘gefixeerd’ worden, of ze worden in een tent-bed geplaatst om goed te kunnen behandelen.

Zorgen

Volgens Leon van den Toorn, longarts op de COVID-afdeling, is de drukte nog net te doen. Maar Van den Toorn heeft zorgen over de toenemend aantal besmettingen, laat hij in Meldpunt weten. Hij reageert ook op het verhaal van de 53-jarige Sharita Horyon, een vrouw die langdurig klachten heeft na haar coronabesmetting.

Langdurig

Sharita raakte maart 2020 besmet met corona. Ze tekende zelfs haar testament in het ziekenhuis, zo slecht was ze er aan toe. Gelukkig overleefde ze de ziekte. Ze was blij om weer naar huis te kunnen. Maar Sharita heeft al maandenlang verschillende klachten, zoals vermoeidheid, haaruitval, spraakgebreken en een verminderd zicht.  ‘Ik voel me ellendig. En we zijn al bijna een jaar verder’, zegt ze.

Genetisch bepaald

Leon van den Toorn denkt dat er tienduizenden mensen zijn die chronisch last hebben van ernstige klachten na corona. Het is belangrijk om uit te zoeken waarom de ene patiënt wel, en de andere helemaal geen klachten houdt. ‘Nu hebben we alleen maar een hypothese: Waarschijnlijk is dit genetisch bepaald, zegt Van den Toorn.  We hebben het over een groep die blijvend klachten houdt, met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Zulke chronisch patiënten zullen ook weer langs de poli van een ziekenhuis moeten om te monitoren. Ook dat geeft weer een extra belasting op de gezondheidszorg.

Coronapatiënten met langdurige klachten willen erkenning en maatwerk

Geef een reactie