Registeren Inloggen

Hoe kan ik contact houden met familie in het verpleeghuis?

In de persconferentie van dinsdag 21 april werd bekend gemaakt dat verpleeghuizen nog steeds geen bezoek mogen toelaten. Dit heeft veel gevolgen voor bewoners en familie. Wat is de impact van het elkaar niet kunnen ontmoeten, en hoe is contact toch mogelijk?

Nog geen bezoek in het verpleeghuis

De verpleeghuizen blijven voorlopig nog dicht en dit heeft grote gevolgen voor bewoners en familie. Niemand wil zijn familie in gevaar brengen, maar sociaal en fysiek contact is essentieel voor kwaliteit van leven en de gezondheid van mensen. Bewoners zijn kwetsbaar en tijd is kostbaar. Zonder uitzicht op versoepeling van de bezoekregeling ontstaat steeds meer de discussie welk risico erger is: kans op Corona of het niet meer zien van familie.

Wat betekent het om familie niet te kunnen bezoeken

Goede fysieke zorg is uiteraard heel belangrijk voor mensen in het verpleeghuis. Maar het zien van familie en geliefden zorgt er voor dat mensen zich niet alleen patiënt voelen. Ze krijgen dan weer het gevoel van identiteit en eigenwaarde terug en zijn weer even een vader, moeder of grootouder. Ondanks alle goede liefdevolle zorg kan het zorgpersoneel die invulling niet geven. Als mensen vereenzamen, is dit slecht voor het immuunsysteem en ligt depressie op de loer.

Welke mogelijkheden zijn nu om verpleeghuis bewoners te bezoeken

Verpleeghuizen zijn druk bezig met het zoeken naar oplossingen, zodat familie toch op bezoek kan komen veilige afstand. Doordat alle huizen anders zijn qua bouw en ligging, is het puzzelen naar geschikte oplossingen per locatie. Sommige hoge verpleeghuizen schakelen hoogwerkers in zodat familie op anderhalve meter afstand met elkaar kan praten. Verpleeghuizen met tuinen spannen linten in de tuin om de afstand te bewaken. En veel huizen kijken of er mogelijkheden zijn om met een raam of folie ertussen toch contact mogelijk is.

Babbelbox

Verpleeghuizen met buitenruimte plaatsen bijvoorbeeld ‘Babbelboxen’. Dit zijn bezoekcontainers waarbij de bewoner aan de ene kant en de bezoeker aan de andere kant naar binnen kan. Met behulp van een glazen wand in het midden en microfoons aan beide kanten, kan familie toch behoorlijk dicht bij elkaar zijn.

Petitie voor versoepeling van bezoekregeling

De meningen over versoepeling zijn sterk verdeeld. Er zijn veel familieleden die situatie accepteren hoe die nu is en geen extra risico wil nemen. Er zijn ook familieleden die meer maatwerk willen om toch bij hun geliefde te kunnen zijn. Ze zijn daarom een petitie gestart.

Lees verder

Moet ik ouders uit verpleeghuis halen uit angst voor corona?
Met oma in huis tijdens corona verveelt familie Laheij zich geen moment
Geen bezoek in verpleeghuis: ‘Mijn moeder is gekidnapt’

Geef een reactie