Registeren Inloggen

Jolanda heeft helse tandpijn maar kan niet naar de tandarts

Jolanda van der Weert (49) kan de tandartsrekening al jaren niet betalen. Ze heeft nog maar een paar tanden in haar mond en lijdt dagelijks helse pijnen. “Ik heb zo’n pijn aan mijn gebit, zelfs buiten lopen in de wind is niet te doen.”

Financiële problemen

Jolanda schaamt zich voor haar gebit en een baan vinden lukt haar niet. “Met een slecht gebit kom je niet gauw aan de bak,” zucht ze. “Mijn financiële problemen begonnen toen ik nog samenwoonde met de vader van mijn kinderen. Ik werkte fulltime als conductrice op de tram, hij werkte niet. Hij begon van alles en nog wat te kopen met mijn creditcard, alleen voor zichzelf en niet voor het gezin. Als ik er iets van zei kreeg ik klappen. Ik voelde me machteloos en werd depressief. Ik had nergens meer zin in, ik maakte geen post meer open, ik wilde zelfs voor de trein springen, zo erg was het. Ik heb dat niet gedaan, dat wilde ik mijn kinderen niet aandoen.

Eigen tandarts spelen

Als je je zo voelt, dan ben je totaal niet bezig met je tanden, ook niet als je een beetje pijn hebt. Dan neem je gewoon een paracetamol. Maar de problemen met mijn tanden werden steeds erger. Ik kreeg loszittende tanden, en ja het is echt heel erg, uit geldgebrek speelde ik maar mijn eigen tandarts. Ik wiebelde net zolang aan die tanden totdat ik ze er zelf kon uittrekken. Ik ben wel naar de tandarts geweest, maar er moest zoveel gebeuren, dat kon ik niet betalen. Je gaat je ook aanpassen, ik at alleen maar zacht voedsel, zoals soep, banaan en witte zachte bolletjes.

TIA

Ik liep om de week met een ontsteking en tot overmaat van ramp kreeg ik ook nog een tia. Daarna werd het nog erger, mijn tanden brokkelden, ook door de medicijnen, steeds meer af. De pijn was vreselijk, maar gek genoeg leer je daar ook mee leven. Slechte tanden had een enorme invloed op mijn sociale leven. Ik durfde niet meer voluit te lachen, ik hield altijd een hand voor m’n mond, een baan vinden was niet te doen, niemand neemt je aan als je maar 1 voortand hebt. Ik heb ook veel vrienden verloren, ik voelde me steeds eenzamer worden.

Dokters van de wereld

Van de sociale dienst hoorde ik dat er een tandarts was waar je gratis naar toe kon. Daar heb ik me voor aangemeld. Het was een project van Dokters van de Wereld, zij helpen mensen die zorg nodig hebben maar het zelf niet kunnen betalen. Zo kwam ik bij Didi Landman uit Rotterdam terecht, een tandarts die de vergoeding voor een behandeling voor je regelt. Ik zag er vreselijk tegenop, ik was zo bang voor alles wat er moest gebeuren. Ze heeft 6 blootliggende wortels verwijderd, en 1 voortand en 2 afgebroken kiezen getrokken. Toen was mijn mond leeg, dat voelde heel vreemd, maar het was ook een opluchting. Eindelijk geen pijn meer!

Een nieuw gebit, een nieuw gezicht

Inmiddels is mijn kaak genezen en is de prothese gemaakt. Sinds vanmorgen heb ik eindelijk een nieuw gebit! Ik voel me perfect, ik ben superblij, al is het wel even wennen, want ik was net gewend aan praten zonder tanden. Het meest emotionele moment was eigenlijk twee weken geleden, toen ik voor het eerst de prothese moest passen zodat hij daarna afgemaakt kon worden. Dat je in de spiegel kijkt en denkt, eindelijk kan ik weer lachen, eindelijk hoef ik geen hand meer voor mijn mond te doen. Eindelijk heb ik weer een compleet gezicht en dat is een heel ander gezicht.”

tandarts nieuw gebit

Dit heb ik ook

Heeft u ook problemen met uw gebit en kunt u de tandarts niet betalen? Lees in dit artikel hoe u toch tandzorg kunt krijgen. Vindt u het een slechte zaak dat in Nederland niet iedereen toegang heeft tot mondzorg? Dokters van de Wereld wil de politiek tot actie bewegen door een petitie in te leveren. Deze petitie tekent u hier. Bekijk ook het verhaal van Lucinda. Terwijl ze in de schuldsanering zit, kan ze de tandarts niet betalen en brokkelen haar tanden af.

Geef een reactie

Reactie

    Wil wel eens weten, waarvoor een tandarts verzekering betaald.
    Gelukkig vorig jaar een prijsopgaven gevraagd, anders zou ik €1000,00 kwijt zijn geweest bij mondhygiënisch